Meny
Bilåret 2021 - Halvledarbrist, elbilsboom och rekordpriser för begagnade bilar - Cardrop Bilåret 2021 - Halvledarbrist, elbilsboom och rekordpriser för begagnade bilar - Cardrop

Bil året 2021 statistik

Bilåret 2021 – Halvledarbrist, elbilsboom och rekordpriser för begagnade bilar

Sen den här artikeln har skrivits har vi publicerat en uppdaterad artikel för biltrender under 2022.

 

Gott nytt år! Nu är det dags för oss att sammanfatta bilåret 2021 i siffror och kommentarer, samt försöka oss på att spå hur bilåret 2022 kommer att bli. Är det läge att sälja sin begagnade bil? Är det för tidigt att gå över till elbil? Kommer det ens finnas några begagnade elbilar att köpa nästa år? Men först – detta hände på bilmarknaden 2021. 

Långa leveranstider för nya bilar

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, sägs det. Men frågan är hur länge bilköpare orkar vänta på sina nya bilar. Precis som under pandemiåret 2020 så råder det akut brist på viktiga komponenter (främst halvledare) vilket gör att världens fabriker går på sparlåga inom samtliga elfordonskategorier inkluderat lätta lastbilar och husbilar.  Experter inom branschen spår att bristen på halvledare och andra komponenter kommer fortsätta under hela 2022 (och i värsta fall hålla i sig i ett par-tre år till). 

Vad betyder detta då för dig som tänkt köpa en ny bil 2022? Jo, att du kan behöva vänta ett halvår eller längre innan du kan sätta dig bakom ratten på din nyinköpta bil. Detta har i sin tur gjort att många konsumenter drar sig från att beställa en ny bil och istället väljer att köpa begagnade bilar i väntan på att leveranskrisen ska ta slut. Detta innebär att det inte bara att saknas nyproducerade bilar i bilhallarna – det råder dessutom brist på begagnade bilar, vilket i sin tur gjort att priset på dessa skjutit i höjden (men mer om detta senare). 

Läs också: Vad är min bil värd?

Antalet nyregistrerade bilar under 2021

Antalet nyregistrerade bilar i Sverige 2021 landande på 301 006. Det ligger i linje med hur det såg ut i fjol även om det inte kan mäta sig med rekordåret 2017 (då det registrerades hela 379 292 nya bilar i Sverige). Minskningen beror på en rad olika faktorer, varav bristen på nya bilar (till följd av pandemi och komponentbrist) är den viktigaste. 

Jämför vi med förra året kan vi se tydliga trender i vilka typer av bilar svenskarna väljer att köpa. Till exempel minskar antalet bensin- och dieselbilar stadigt medan antalet nyregistrerade rena elbilar växer kraftigt. Samtidigt har försäljningen av laddhybrider bromsat in. 

Här är hela statistiken över nyregistrerade bilar 2021:

Antalet nyregistrerade rena elbilar 2021

Många ville köpa elbil i år. Utbyggningen av laddstationer i kombination med att fler attraktiva bilmodeller släpps på marknaden har gjort att bilbranschen har börjat tala om en elbilsboom. Värt att notera är dock att hade tillverkarna bara kunnat leverera på full kapacitet hade vi förmodligen sett en ännu större ökning. 

Så här många nya elbilar registrerades i Sverige 2021:

Osannolik prisutveckling för begagnade bilar 2021

Under de senaste åren har priset på begagnade bilar haft en osannolik utveckling (över 30% sedan 2018). Detta beror dock inte på att folk plötsligt har börjat föredra äldre bilar framför nya. Istället är det bristen på begagnade bilar (och även nya bilar) i kombination med bonus malus-systemet som drivit upp priset till dagens höga nivåer. 

Går du i säljtankar? Så attraktiv är din begagnade bil vid försäljning

Kommer prisnivån på begagnade bilar att hålla i sig 2022?

Många ser med förtjusning på hur deras begagnade bilar ökat i värde under året som gått. Det är lätt att inbilla sig att ens begagnade bil är som ett fint vin som bara kommer bli dyrare med tiden. Dock beror den höga värderingen på faktorer som snabbt kan förändras, till exempel:

  • Kronan kan stärkas vilket gör att färre bilar går på export till Europa. 
  • Biltillverkarna kommer snart ha löst bristen på halvledare och andra komponenter vilket kommer innebära att produktionen kommer dra igång igen som vanligt. 
  •  
  • Bensin- och dieselbilar blir mindre attraktiva i takt med att samhället ställer om till förnyelsebara drivmedel.
  •  

Har du en relativt ny bil som du vill sälja så kan du egentligen inte göra en dålig affär. Just nu och framöver råder det brist på bra begagnade bilar vilket innebär att det är säljarnas marknad. Vill du få en rättvis bild över vad din begagnade bil är värd?

Registrera dig med reg.nummer och kontaktuppgifter här och få marknadens bästa bud inom ett till två dygn. 

Bilexporten av begagnade bilar fortsatt hög under bilåret 2021

Bristen på begagnade bilar är inte unikt för Sverige utan gäller för hela Europa. Därför går många av de mest attraktiva begagnade objekten på export till våra europeiska grannländer. Den låga kronkursen gör också sitt för att tömma riket på bra begagnade bilar. Detta resulterar i att fler konsumenter är med och budar på färre och sämre objekt. Exporten har sedan ett par år legat på över 100 000 fordon per år, och det är i huvudsak relativt nya bilar som förs ut ur landet. 

Detta är inte bara negativt för dig som vill köpa en begagnad elbil eller bensinbil till ett rimligt pris. Exporten gör dessutom att Sveriges vagnpark har en större negativ påverkan på miljön än vad den har “på pappret”. Många bilhandlare har till exempel satt i system att köpa in och nyproducerade elbilar och behålla dem tillräckligt länge för att få bonusen (som 2021 ligger på 60 000 kronor för rena elbilar) för att sedan sälja de knappt begagnade elbilarna till grannländer för nästintill nypris. 

För att stoppa exporten av nya elbilar har regeringen aviserat ändringar i bonus malus-systemet som kommer att träda i kraft någon gång under 2022. 

Fler och fler vill köpa begagnad elbil

Samtidigt som den galna prisutvecklingen för begagnade bilar ser ut att mattas av något så fortsätter bara efterfrågan på begagnade elbilar att växa. Det är först nu som det faktiskt börjat dyka upp elbilar på andrahandsmarknaden. Något som har gjort att fler konsumenter fått möjlighet att välja eldrivna fordon. 

Fördelaktig bilskatt, oro över bränslekostnader och klimatförändringar, fler laddstationer och större utbud av modeller är bara några viktiga faktorer till varför elbilar är så heta just nu. 

I den här artikeln kan du läsa mer om att köpa begagnad elbil

Vad är smartast att satsa på 2022– ren elbil eller laddhybrid?

Ur klimatsynpunkt är det alltid bättre att välja en ren elbil. Men bor man på landsbygden så är detta inte alltid ett alternativ.

Utbyggnaden av laddstationer runt om i Sverige ökar för varje vecka som går. Men trots detta så finns det fortfarande zoner där det är svårt att äga ren elbil idag, vilket avspeglar sig i vår karta över antalet nyregistrerade elbilar per län per 10.000 invånare.

Under 2022 kommer också nya skatteregler för laddhybrider som gör att klimatbonusen sänks från dagens tak på 45 000 kronor till 10 000 kronor. Så om detta var ett incitament till att välja laddhybrid så är det även mer ekonomiskt fördelaktigt att välja elbil. 

Den 1 juni kommer det sannolikt även införas ett pristak för elbilar som innebär att du inte har rätt till klimatbonus om din elbil kostar mer än 700 000. Bland de modeller som kan påverkas av pristaket hittar vi till exempel Tesla X,  Porsche Taycan och Audi e-tron. 

 

Det var bilåret 2021. Nu väntar vi med spänning på vad bilåret 2022 kommer bjuda på. Håll dig uppdaterad om nyheter från bilvärlden på Cardrops blogg

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF