Meny
Köpa en begagnad elbil | Detta ska du tänka på Köpa en begagnad elbil | Detta ska du tänka på

Köpa begagnad elbil

Köpa begagnad elbil – Detta ska du tänka på

Fram tills alldeles nyligen lyste elbilar med sin frånvaro på begagnatmarknaden. Men i och med att de första ägarna nu är redo att byta upp sig till nya modeller börjar utbudet av begagnade elbilar att öka. Men vad bör man som köpare tänka på när man ska köpa begagnad elbil? Detta tänkte vi gå in på närmare i texten nedan. 

Vilken begagnad elbil ska jag köpa?

Just nu är det många som vill köpa en begagnad elbil. Men innan du bestämmer dig för att köpa en begagnad elbil bör du dock fundera på vad du har för behov av bilen. Bor och arbetar du i en storstadsregion? Då har du sannolikt stora möjligheter att ladda upp din bil både hemma, på jobbet och på allmänna laddstationer. Då de allra flesta elbilar är byggda för att köras i stadstrafik kan du i stort sett välja vilken begagnad elbil du vill. 

 

Om du istället bor på landsbygden så är du mycket mer beroende av elbilens räckvidd (dvs. hur långt bilen kan köra på en laddning). Avstånden mellan laddstationerna och hemmet kan vara långa och det gäller att planera sin körning på ett sådant sätt att inte batteriet tar slut. 

 

Bor du utanför storstadsregionerna har du troligtvis också ett större behov av att köra med släpkärra då och då. Tänk dock på att en del begagnade elbilar är för svaga för att dra tyngre släp och att det ibland inte går att montera dragkrok i efterhand. Detta då batteriet ofta är placerat där dragkrokens fäste ska sitta. 

 

Läs mer: Nackdelarna med elbil du bör ha koll på innan köp 

 

Båt- och husvagnsägare som vill byta sin bensinbil mot en begagnad elbil gör därför bäst i att kolla upp elbilens dragvikt och totalvikt noga före köp. 

Se även Interaktiv elbilsstatistik: Vilken elbil är mest populär i Sverige?

Hur är det egentligen med batterier på begagnade elbilar?

Utvecklingen inom batterier går i en rasande takt vilket innebär att relativt nya elbilar snabbt blir omoderna. Man brukar säga att batterier dubblar sin kapacitet var femte år. Detta har resulterat i att många gärna väntar med att köpa elbil i förhoppningen att inte gå miste om ett hopp i utvecklingen. 

 

Läs mer: Hur mycket drar en elbil?

 

Med detta sagt så är livslängden för batterierna i en elbil ofta längre än bilens livslängd och många tillverkare kan därför erbjuda en batterigaranti på 8 år. 

 

När du köper en begagnad elbil är det därför viktigt att kontrollera garantin fortfarande gäller. Garantin kan till exempel anses förbrukad om bilen inte servats på en auktoriserad verkstad, eller att det saknas tillräckligt med lagringsutrymme i batteriet. Kolla upp villkoren och be säljaren redogöra för hur bilen har skötts. 

 

En del elbilsägare hyr eller leasar sitt batteri. På så sätt slipper de själva ha koll på batteriets kapacitet och skick. När du köper begagnad elbil med leasat batteri så flyttas leasingavtalet över till dig som ny ägare. 

 

Sammanfattningsvis utgör batteriets skick sällan ett skäl till att undvika att köpa en begagnad elbil. Köper du bilen av en bilhandlare och vill vara säker på att batteriet är i gott skick kan du be att de gör ett s.k. konditionstest innan köpet. 

Har jag rätt till miljöbonus om min elbil är begagnad?

Nej. Du har bara rätt till klimatbonus (enligt bonus malus-systemet) när du köper och ställer på en helt ny elbil (så länge pengarna räcker). Således gäller bonusen inte för en senare ägare av samma bil. Däremot är det kutym att säljaren drar av bonusen från nybilspriset då elbilen säljs begagnad. 

Från och med den 1 juni 2022 görs (sannolikt) en ändring i bonus malus-systemet som innebär att bidrag inte kommer betalas ut för bilar med ett pris på 700 000 kronor eller mer. 

Kräver en begagnad elbil mycket service?

En elbil kräver i regel mycket mindre service jämfört med en bil med förbränningsmotor. Detta eftersom en elbil har färre rörliga komponenter som kan gå sönder. På en elbil finns det inga oljefilter att byta ut. Motorn har ingen kamrem som kan gå av och eftersom elbilar saknar växlar så finns det heller ingen växellåda som kan krångla. En bilägare som byter sin bensinbil mot en elbil kan räkna med att få ner sina årliga servicekostnader till hälften. 

Är det värt att köpa begagnad elbil idag?

Nya elbilar ligger generellt högre i pris än bensin- och dieseldrivna bilar. Men då ska man veta att värdeminskningen för en elbil går långsammare än för fossilbilar. Detta är en trend som sannolikt bara kommer att öka i takt med att samhället ställer om till förnybar energi. Har du en bra begagnad bensinbil så kan du idag få väldigt bra betalt för den. Dock pekar allt på att din bensinbil snabbt kommer minska i värde när fler begagnade elbilar kommer ut på marknaden.

Läs gärna vidare om variabler som påverkar värdet av en bil

Nyfiken på vad du kan få för din begagnade bil? Skriv in ditt registreringsnummer och få marknadens bästa bud inom 1-2 dagar. 

Utöver lägre servicekostnader och bättre andrahandsvärdet så har elbilar även lägre driftkostnader. Till att börja med kostar det i snitt 1,50-2 kronor milen att köra på el, förutsatt att du laddar din bil hemma. Lägg därtill skatteförmåner som sänkt förmånsvärde för tjänstebil. Dessutom är elbilen befriad från fordonsskatt de första åren. 

Byt från bensinbil till elbil på en eftermiddag

Att gå från bensin- eller dieselbil till ren elbil behöver inte vara ett stort steg. Vill du sälja din nuvarande bil så kan det faktiskt gå på en eftermiddag. Genom att använda dig av Cardrop slipper du själv annonsera ut din bil till försäljning. Vi lägger upp din bil på en auktion som bilhandlare från hela Norden är med och budar på. Är du nöjd med ett bud, ja då är bilen såld. På så sätt är du garanterat det bästa priset för din begagnade bil – pengar som du sedan kan använda för att köpa en begagnad elbil. 

Läs också: Går du i säljtankar? Så attraktiv är din bil vid en försäljning

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF