Meny
Så tar du hand om din bil och skyddar den mot rost och repor - Cardrop Så tar du hand om din bil och skyddar den mot rost och repor - Cardrop

skydda-bil-rost-repor

Så tar du hand om din bil och skyddar den mot rost och repor

Din bil utsätts dagligen för olika påfrestningar som kan skada lacken och plåten. Rost, repor, stenskott och andra skador kan inte bara förstöra bilens utseende, utan också minska dess värde och livslängd. Därför är det viktigt att du sköter om din bil och förebygger eller åtgärdar eventuella lackskador som kan uppstå. Här är några tips från oss på Cardrop för hur du kan göra det på ett bra sätt.

Tvätta bilen regelbundet

Det första steget för att skydda din bil mot rost och repor är att hålla den ren. När du kör samlas det smuts, salt, insekter och fågelspillning på bilens yta. Dessa ämnen kan innehålla syror och andra substanser som kan fräta på lacken och plåten om de får sitta för länge. Genom att tvätta bilen ofta kan du undvika att dessa ämnen får fäste och orsakar skador.

 

Läs mer: Så tvättar du din bil invändigt (du har allt hemma)

Läs mer: Ta bort insekter på bilen

Hur du tvättar bilen för hand

Det bästa är att tvätta bilen för hand med en mjuk svamp eller borste och ett milt rengöringsmedel som är anpassat för bilar. Använd rikligt med vatten och skölj av bilen ordentligt efteråt. Undvik att tvätta bilen i direkt solljus eller när den är varm, eftersom det kan orsaka fläckar eller sprickor i lacken.

 

Det är viktigt att svampen är helt ren och fri från grus. Köp hellre en ny än att rengöra med en gammal svamp.

 

Hur ofta du bör tvätta bilen

Hur ofta du bör tvätta bilen beror på hur mycket du kör och var du kör. Om du kör mycket i stadstrafik eller på saltade vägar bör du tvätta bilen omkring en gång i veckan.

 

Om du kör mindre eller på torra vägar kan du tvätta bilen varje månad. Du bör också tvätta bilen efter en lång resa eller om du har kört på grusvägar.

Vaxa eller försegla lacken

Det andra steget för att skydda din bil mot rost och repor är att vaxa eller försegla lacken med jämna mellanrum. Vax eller försegling bildar en skyddande hinna på lacken som stöter bort vatten, smuts och andra föroreningar. Det gör också att lacken behåller sin glans och färg längre. Det finns olika typer av vax och försegling som har olika egenskaper och hållbarhet.

 

Hur du vaxar bilen

Ett vanligt vax består av en blandning av vax, lösningsmedel, silikonvätskor, PTFE och färgämnen som du applicerar med en trasa eller en maskin. Ett vax ger ett bra skydd mot UV-strålning och föroreningar, men behöver förnyas ofta, helst varje kvartal.

 

För att vaxa bilen bör du först tvätta den noga och torka den torr. Sedan applicerar du ett tunt lager av vax på en del av bilen i cirkulära rörelser. Låt vaxet torka till en matt hinna innan du polerar bort det med en ren trasa eller maskin. Upprepa processen tills hela bilen är vaxad.

 

Hur du förseglar bilen

En keramisk försegling består av en vätska som härdar när den kommer i kontakt med luften och skapar en glasartad hinna på lacken. En keramisk försegling ger ett mycket bra skydd mot alla typer av kemikalier, frätmärken från insekter och fågelspillning, tvättrepor och mekaniskt slitage.

 

En keramisk försegling håller i flera år, men är också dyrare och kräver mer noggrannhet vid applicering.

 

För att försegla bilen bör du först tvätta den noga och torka den torr. Sedan applicerar du en liten mängd av förseglingen på en applikator och sprider ut den jämnt på en del av bilen. Låt förseglingen torka i några minuter innan du torkar av den med en mikrofiberduk. Upprepa processen tills hela bilen är förseglad.

Foliera eller laga lackskador

Det tredje steget för att skydda din bil mot rost och repor är att foliera eller laga lacken. Foliering innebär att du lägger en film utanpå bilens befintliga lack, antingen i samma färg som bilen eller någon helt annan.

 

Folien skyddar också mot stenskott och repor, men om bilen har stora skador i lacken av till exempel rost är foliering inte att rekommendera eftersom folien inte fäster lika bra. Laga lackskador innebär att du reparerar små eller stora skador i lacken med hjälp av lackstift, grundfärg, täcklack eller sprayfärg.

 

Hur du lagar lackskador

Laga lackskador kostar olika mycket beroende på storleken och djupet på skadan. Om du vill laga lackskador kan du antingen göra det själv eller lämna in bilen till en professionell firma som gör det åt dig.

 

Om du gör det själv behöver du köpa lackstift, grundfärg, täcklack, sprayfärg, sandpapper, aceton, penslar och trasor.

 

För att laga en lackskada bör du först rengöra, skrapa och slipa det skadade området så att det är fritt från rost och lös lack.

 

Sedan målar du på grundfärg och täcklack i flera tunna lager med en pensel eller en sprayburk. Du måste välja samma nyans som bilens färgkod för att få ett bra resultat. Om du vill få ytan mer jämn efter lackningen kan du slipa med ett fint sandpapper när färgen har torkat.

 

Hur du folierar bilen

Foliering kostar även detta olika mycket beroende på storleken på bilen och val av design på folie. Om du vill foliera bilen kan du antingen göra det själv eller lämna in den till en professionell firma som gör det åt dig.

 

Om du gör det själv behöver du köpa folie, en rakbladskniv, en hårtork eller en värmepistol, en sprutflaska med vatten och såpa, en skrapa och en mikrofiberduk. 

 

För att foliera bilen bör du först tvätta den noga och torka den torr. Sedan klipper du till folien så att den passar det område du vill täcka.

 

Spraya vatten och såpa på både folien och bilens yta. Placera folien på bilen och justera den så att den sitter rätt. Skrapa bort luftbubblor och överflödigt vatten med skrapan.

 

Värm försiktigt folien med hårtorken eller värmepistolen så att den formar sig efter bilens konturer. Skär bort överflödig folie med rakbladskniven. Torka av folien med mikrofiberduken. Upprepa processen tills hela bilen är folierad.

 

Vill du ha hjälp att sälja din gamla bil. Cardrop är ett företag som hjälper dig att sälja din bil snabbt och till bästa pris. De säljer och värderar din bil samt sköter alla praktiska aspekter.

 

Cardrop är ett bra alternativ för dig som vill sälja din bil på ett smidigt och tryggt sätt, samtidigt som du bidrar till en cirkulär ekonomi där begagnade bilar får nya ägare istället för att skrotas. 

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF