Meny
Ta bort insekter på bilen - tips och råd - Cardrop Ta bort insekter på bilen - tips och råd - Cardrop

Vit bil som tvättas

Ta bort insekter på bilen – tips och råd

När det är sommar händer det ofta att bilen blir fullproppad med döda insekter som klibbar fast på fronten, vindrutan och strålkastarna. Det ser inte bara tråkigt ut utan kan också skada lacken och försämra sikten. Men hur gör man för att rengöra bilen från insekter på ett effektivt och skonsamt sätt? Här kommer några bra tips från oss på Cardrop som kan underlätta bilvården.

Vaxa bilen ofta

Ett smart sätt att förhindra att insekterna klibbar fast på bilen är att vaxa lacken ofta. Vaxet fyller porerna i lacken och gör ytan jämn, vilket minskar risken att insekter och annan smuts fastnar på bilen. Det skapar ett skyddande lager som gör det enklare att spola bort insekterna med vatten och en mjuk svamp. Försök att vaxa hela bilen, men om du har bråttom kan du prioritera fronten och backspeglarna där insekterna brukar vara mest. Många bilschampon innehåller bilvax, att regelbundet tvätta bilen ökar bilens motståndskraft mot insekter och även mot smuts, slitage och solblekning. OBS. vindrutan ska du inte vaxa, den är bättre att rengöra med medel som är avsett för vindrutor. 

Ta bort insekterna så fort som möjligt

Ju längre insekterna får sitta på bilen, desto svårare blir det att ta bort dem. Insekterna består av en seg blandning av proteiner, blod och hårda skalrester. Det kan sätta sig hårt i lacken om de får chans att torka fast i sol och fartvind. Därför är det bra att ta bort insekterna så fort som möjligt efter en biltur. Om du stannar för att tanka eller göra rent vindrutan, passa på att använda svamp och vatten i fronten också. Om du kommer hem och har många insekter i fronten, försök att rengöra så gott det går innan de hinner torka in. Det sparar mycket tid nästa gång bilen ska tvättas.

Blötlägg med insektsrengöring

Om insekterna har hunnit torka in på bilen behöver du använda ett medel som kan lösa upp dem. Det finns flera produkter på marknaden som är speciellt anpassade för att rengöra bilen från insekter. De innehåller proteinlösande ämnen som är effektiva mot insekterna men snälla mot lacken. För att få bästa resultat bör du blötlägga de drabbade områdena med insektsrengöringen och låta den verka under en relativt lång tid. Ett tips är att lägga en våt kökshandduk över fronten och låta den ligga där i någon timme. Spraya på mer vätska om handduken torkar. Ställ gärna bilen i skuggan så att rengöringsmedlet inte torkar ut för snabbt. Redan efter 10-15 minuter underlättas rengöringen avsevärt.

Skrubba varsamt med mikrofiberduk

När du har blötlagt bilen med insektsrengöring är det dags att skrubba bort de lösta insekterna. Använd en mjuk mikrofiberduk eller en frottéhandduk som inte repar lacken. OBS. var noga med att duken är helt ren och inte har nuddat marken där den kan ha fångat upp grus och smuts. För duken varsamt i cirkulära rörelser och byt till en ren del av duken när den blir smutsig. Du behöver inte lägga på tryck, det är bättre att hålla på lite längre i sånt fall. Var extra varsam med strålkastarna, eftersom de har glas av plast som lätt kan repas. Undvik att använda skursvampar, stålull eller andra hårda material som kan skada bilen.

Skölj och torka bilen

När du har fått bort alla insekter från bilen är det viktigt att skölja av den ordentligt med vatten. Detta för att ta bort eventuella rester av insektsrengöringen och andra smuts som kan orsaka fläckar eller korrosion på lacken. Använd en högtryckstvätt eller en trädgårdsslang och se till att skölja även under bilen och i skärmkanterna. Torka sedan bilen med en ren mikrofiberduk eller ett sämskskinn (som finns både i läder och syntetiskt material), för att undvika vattenfläckar. Om du vill kan du avsluta med att vaxa bilen igen för att ge den ett extra skydd.

 

Är du intresserad av din bils värde inför försäljning? Prova att sälja din bil via Cardrop. Få bud på din bil, snabbt och kostnadsfritt.

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF