Meny
Begagnade bilar och miljöpåverkan- Cardrop Begagnade bilar och miljöpåverkan- Cardrop

Bilar som står i kö

Begagnade bilar och miljöpåverkan: Hur du kan göra ett grönt val

Att köpa en begagnad bil är ett bra sätt att spara pengar och minska miljöpåverkan. Men alla begagnade bilar är inte lika klimatsmarta. Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket en bil släpper ut växthusgaser och andra föroreningar. Här ger vi dig några tips på vad du ska tänka på när du väljer en begagnad bil som är bra för både plånboken och planeten.

Bränsleförbrukning och drivmedel

En av de viktigaste faktorerna för bilens miljöpåverkan är bränsleförbrukningen. Ju mer bränsle en bil förbrukar, desto mer koldioxid och andra utsläpp genererar den. Därför är det bra att välja en bil som har låg bränsleförbrukning per mil. Det sparar inte bara miljön, utan också dina pengar.

Drivmedel

Men bränsleförbrukningen är inte det enda som spelar roll. Även typen av drivmedel har betydelse för hur klimatsmart en bil är. Bensin och diesel är fossila bränslen som bidrar till klimatförändringarna. Det finns dock alternativa drivmedel som är mer miljövänliga, till exempel el, biogas, etanol eller vätgas. Dessa drivmedel kan komma från förnybara källor som sol, vind, biomassa eller vatten.

Elbil

Om du vill köpa en begagnad elbil bör du dock vara medveten om att elbilar inte är helt koldioxidneutrala. Elbilar har fortfarande en miljöpåverkan från produktionen av batterier och från elmixen i det land där de laddas. Dessutom har elbilar ett stort värdetapp på grund av batteriets livslängd och prestanda. Därför kan det vara smart att jämföra olika elbilsmodeller och se hur mycket de kostar i inköp, drift och underhåll.

Begagnad bil

Om du vill köpa en begagnad bil som drivs med biogas, etanol eller vätgas bör du också kontrollera tillgången på dessa drivmedel i ditt område. Det kan vara svårt att hitta tankstationer som erbjuder dessa alternativ, särskilt utanför storstäderna. Du bör också vara uppmärksam på att biogas, etanol och vätgas kan ha olika miljöpåverkan beroende på hur de produceras och transporteras.

Närbild på en elbil som blir laddad

Däckens miljöpåverkan

En annan faktor som påverkar bilens miljöpåverkan är däcken. Däcken slits ner när de används och lossnar små gummipartiklar som hamnar i naturen. Dessa partiklar kan innehålla skadliga kemikalier som är miljöfarliga.

 

För att minska däckens miljöpåverkan kan du välja däck som har lång livslängd, lågt rullmotstånd och låg ljudnivå. 

Du kan också välja däck som är märkta med EU:s energimärkning för däck. Denna märkning kan underlätta när du köper nya däck för att välja energismarta däck med bra väggrepp. Detta kan minska driftkostnaderna och miljöpåverkan där även trafiksäkerheten ökar.

Flera bildäck som är staplade

Hur kör man på ett hållbart sätt?

Att köra på ett mer hållbart sätt är inte bara bra för miljön, utan också för din plånbok och din säkerhet. Genom att följa några enkla tips kan du minska din bränsleförbrukning, dina utsläpp och din risk för olyckor. 

 

Här är några saker du kan göra för att köra mer hållbart:

Genom att följa dessa tips kan du köra på ett mer hållbart sätt och bidra till en bättre miljö. 

Sälj din gamla bil hos Cardrop

Om du har bestämt dig för att köpa en begagnad bil som är mer klimatsmart än din nuvarande bil, kan du sälja din gamla bil hos Cardrop. Cardrop hjälper dig att sälja din bil snabbt och till bästa pris. Vi säljer och värderar din bil samt sköter alla praktiska aspekter.

 

Cardrop är ett bra alternativ för dig som vill sälja din bil på ett smidigt och tryggt sätt, samtidigt som du bidrar till en cirkulär ekonomi där begagnade bilar får nya ägare istället för att skrotas. 

 

Sammanfattning

Att köpa en begagnad bil är ett klimatsmart val, men det finns flera saker du bör tänka på för att göra ett så grönt val som möjligt.

 

Bränsleförbrukningen, drivmedlet och däcken är några av de viktigaste faktorerna som påverkar en bils miljöpåverkan. Genom att välja en begagnad bil som har låg bränsleförbrukning, alternativa drivmedel och energieffektiva däck kan du spara både pengar och miljö. Om du vill sälja din gamla bil på ett enkelt och säkert sätt kan du vända dig till Cardrop, som hjälper dig att få bästa pris och service.

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF