Meny
Nackdelar med elbilar - det här bör du tänka på innan du köper en Nackdelar med elbilar - det här bör du tänka på innan du köper en

Vit elbil som laddas via laddbox

Nackdelar med elbilar – det här bör du tänka på innan du köper en

Elbilar har många fördelar, som lägre bränslekostnad, mindre utsläpp och bättre köregenskaper. Men det finns också några nackdelar som du bör vara medveten om innan du bestämmer dig för att köpa en elbil. I det här inlägget ska vi gå igenom några av de vanligaste nackdelarna med elbilar och ge dig några tips på hur du kan hantera dem.

 

Ska du sälja din gamla bil för att köpa en elbil? Låt Cardrop sälja din bil åt dig. Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

  •  
Vit elbil som laddas via laddbox

Räckvidden är begränsad

 

En av de största nackdelarna med elbilar är att de har en begränsad räckvidd på en laddning. Det betyder att du inte kan köra lika långt som med en bensin- eller dieselbil utan att behöva stanna och ladda. Enligt den officiella mätmetoden WLTP, som baseras på data från verklig körning, har de flesta elbilar en räckvidd på mellan 200 och 500 km. Men den verkliga räckvidden kan variera beroende på flera faktorer, som körstil, väder, temperatur, väglag och däcktryck. Till exempel kan kyla minska räckvidden med upp till 40%.

 

Läs mer: Hur mycket drar en elbil?

 

För att undvika att få slut på el mitt på vägen är det viktigt att planera din resa i förväg och kolla upp var det finns laddstationer längs din rutt. Du kan använda olika appar eller hemsidor, som ChargeFinder eller A Better Route Planner, för att hitta laddstationer och beräkna din räckvidd. Du kan också välja en elbil som har en stor batterikapacitet och en snabb laddningsfunktion, som gör att du kan ladda upp till 80% på 20–30 minuter.

Laddningsinfrastrukturen är otillräcklig – men på väg till bättre tider

En annan nackdel med elbilar är att det inte finns tillräckligt med laddstationer i Sverige, speciellt i glesbygden.

 

Enligt Power Circle, som är en branschorganisation för elfordon, fanns det i novmeber 2023 cirka 4700 publika laddpunkter i Sverige. 34 064 laddpunkter varav 2 987 med snabbladdning.

 

Laddstationer ökar dag för dag, men det räcker inte för att möta den ökande efterfrågan på elbilar. Det kan leda till att man får köa för att ladda eller att man inte hittar en ledig laddare när man behöver det.

 

För att förbättra laddningsinfrastrukturen behövs det mer investeringar från både offentliga och privata aktörer. Det finns också olika stöd och bidrag som man kan söka för att bygga ut laddstationer, både för privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar. Men det bästa är om man har möjlighet att ladda sin elbil hemma, antingen med en vanlig eluttag eller med en laddbox som ger snabbare och säkrare laddning. Då slipper man oroa sig för att hitta en laddstation och man kan utnyttja det lägre elpriset på natten.

 

Inköpspriset är högt

En tredje nackdel med elbilar är att de är dyra i inköp jämfört med traditionella bilar. Det beror främst på att batterierna är kostsamma att tillverka och utveckla. En genomsnittlig elbil är fortsatt dyrare än både bensinbil och dieselbil. 

 

Tidigare fanns ett sätt att minska inköpspriset på en elbil. Under 2023 avskaffades det statliga klimatbonus-malus-systemet, som gav en bonus på upp till 70 000 kr för att köpa en elbil med låga utsläpp.

 

I framtiden kan vi förvänta oss att genomsnittspriset på en elbil blir lägre än vad det är idag. Man kan också välja att leasa eller hyra en elbil istället för att köpa den, vilket kan vara billigare. Dessutom är det viktigt att inte bara titta på inköpspriset, utan också på de totala ägandekostnaderna, som inkluderar bränsle, service, underhåll, försäkring och skatt. Enligt Trafikverket kan en elbil spara upp till 10 000 kr per år jämfört med en bensinbil i ägandekostnader.

 

Sammanfattning: Nackdelarna med elbil

Elbilar har många fördelar, men också några nackdelar som du bör tänka på innan du köper en. De vanligaste nackdelarna med elbilar är:

 

– Begränsad räckvidd på en laddning

– Otillräcklig laddningsinfrastruktur

– Högt inköpspris

För att hantera dessa nackdelar kan du göra följande:

– Planera din resa i förväg och kolla upp var det finns laddstationer

– Välja en elbil med stor batterikapacitet och snabb laddningsfunktion

– Ladda din elbil hemma om du har möjlighet

– Leasa eller hyra en elbil istället för att köpa den

– Titta på de totala ägandekostnaderna istället för bara inköpspriset

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF