Meny
Hur mycket drar en elbil? Så påverkar du förbrukningen | Cardrop Hur mycket drar en elbil? Så påverkar du förbrukningen | Cardrop

En stillastående vit tesla i grönskande svensk landskap

Hur mycket drar en elbil? Så påverkar du förbrukningen

Elbilar blir allt mer populära i Sverige, men många har fortfarande frågor om hur de fungerar och vad de kostar att köra. En av de vanligaste frågorna är hur mycket en elbil drar i el. Svaret är inte så enkelt, eftersom det beror på flera faktorer som bilmodell, körstil, väder och väglag. I det här inlägget ska vi försöka ge dig en översikt över hur mycket en elbil drar och vad du kan göra för att minska förbrukningen och spara pengar.

En stillastående vit tesla i grönskande svensk landskap

Hur mycket el drar en elbil i genomsnitt?

 

Det finns ingen exakt siffra som gäller för alla elbilar, men en tumregel är att en elbil drar cirka 2 kWh per mil. Det betyder att om du kör 10 mil så förbrukar du 20 kWh el. 

 

Men det finns såklart både snåla och törstiga elbilar. En liten och lätt elbil som Renault Zoe drar mindre än en stor och tung elbil som Porsche Taycan. Enligt den officiella mätmetoden WLTP, som baseras på data från verklig körning, drar Renault Zoe 1,6 kWh per mil medan Porsche Taycan 4S drar 2,5 kWh per mil. Därför är det viktigt att kolla upp vad just din elbil drar innan du köper den eller planerar din resa.


Läs mer: 10 fördelar med elbil

Vad påverkar elbilens förbrukning?

Elbilens förbrukning påverkas av flera faktorer, både interna och externa. De interna faktorerna har att göra med bilens egenskaper, som storlek, vikt, effekt, antal motorer och luftmotstånd. 

De externa faktorerna har att göra med körningen, som hastighet, acceleration, bromsning, väder, temperatur, väglag och däcktryck. Här är några exempel på hur dessa faktorer kan påverka elbilens förbrukning:

 

Kyla: Under vintermånaderna kan elbilens räckvidd minska med 25–40% beroende på hur kallt det är ute. Det beror på att batteriet tappar kapacitet i låga temperaturer och att uppvärmningen av kupén drar extra el. För att minska effekten av kylan kan du förvärma bilen medan den är kopplad till laddaren, använda sätesvärmare istället för fläktar och köra med eco-läge som begränsar effekten och hastigheten.

 

Körstil: Hur du kör din elbil har stor inverkan på förbrukningen. Om du kör snabbt, accelererar hårt och bromsar ofta så drar du mer el än om du kör lugnt, mjukt och jämnt.

 

De flesta elbilar har så kallad regenerativ bromsning, vilket innebär att motorn omvandlar rörelseenergin till el när du släpper gaspedalen eller bromsar. Detta gör att du kan återvinna en del av den el som annars skulle gått förlorad och förlänga räckvidden. En del undersökningar säger att regenerativ bromsning kan spara 10–20% el. Men det bästa är att undvika onödig bromsning genom att hålla avstånd till framförvarande fordon och anpassa hastigheten efter trafiken och vägen.

 

Däck: Däcken har också betydelse för elbilens förbrukning, eftersom de skapar ett rullmotstånd mot vägen. Om du har för lågt eller ojämnt lufttryck i däcken så ökar rullmotståndet och därmed förbrukningen. Det är därför bra att kontrollera däcktrycket regelbundet och hålla det på den rekommenderade nivån. Det finns också speciella däck för elbilar som har lägre rullmotstånd och bättre grepp, vilket kan minska förbrukningen med upp till 10%.

 

Läs mer: Elbilarna med längst räckvidd

Hur mycket kostar det att köra en elbil?

 

Förutom att veta hur mycket en elbil drar i el, vill du säkert också veta hur mycket det kostar att köra den. Det beror på två saker: elpriset och förbrukningen. Elpriset varierar beroende på var och när du laddar din elbil. 

 

Om du laddar hemma så betalar du det elpris som du har med ditt elbolag, plus eventuella fasta avgifter och skatter. Om du laddar på en offentlig laddstation så betalar du det pris som laddoperatören tar ut, vilket kan vara per kWh, per minut eller per laddning. Generellt sett är det billigare att ladda hemma än på en offentlig laddstation, men det kan också vara bra att jämföra olika laddoperatörers priser och villkor innan du väljer var du ska ladda.

 

För att räkna ut hur mycket det kostar att köra en elbil per mil kan du använda följande formel:

 

Kostnad per mil = Elpris x Förbrukning

 

Till exempel, om du laddar din elbil hemma och betalar 1,5 kr per kWh i elpris, och din elbil drar 2 kWh per mil i förbrukning, så blir kostnaden per mil:

 

Kostnad per mil = 1,5 kr x 2 kWh = 3 kr

 

Om du jämför det med en bensinbil som drar 0,7 liter per mil och kostar 16 kr per liter i bensinpris, så blir kostnaden per mil:

 

Kostnad per mil = 0,7 liter x 16 kr = 11,2 kr

 

Som du ser är det mycket billigare att köra en elbil än en bensinbil, även om elpriset skulle vara högre. Men det är inte bara bränslekostnaden som är lägre för en elbil, utan också andra kostnader som service, underhåll, försäkring och skatt.

 

Enligt en rapport från Bil Sweden kan en elbil spara upp till 10 000 kr per år jämfört med en bensinbil.

 

De har jämfört drivmedelskostnaden för en normalbilist som kör 1100 mil om året – det svenska genomsnittet. Du kommer undan billigare om du har en elbil som du enbart laddar på publika stationer, men du har ytterligare att spara om du laddar bilen hemma. 

 

  • Dyrast är att köra på bensin, 13 700 kronor per år.
  •  
  • Dieselbilen kostar 10 100 kr/år.
  •  
  • En elbil som enbart laddas på publika stationer 7700 kr/år.
  •  
  • En elbil i södra Sverige som oftast laddas hemma 4700 kr/år.
  •  
  • En elbil i norra  Sverige där elen är billigare kostar 3500 kr/år.

Sammanfattning: Så mycket drar en elbil

Hur mycket en elbil drar i el beror på flera faktorer, som bilmodell, körstil, väder och väglag. En tumregel är att en elbil drar cirka 2 kWh per mil, men det finns både snåla och törstiga elbilar. För att minska förbrukningen och spara pengar kan du göra följande:

– Förvärma bilen medan den är kopplad till laddaren

– Använda sätesvärmare istället för fläktar

– Köra med eco-läge som begränsar effekten och hastigheten

– Undvika onödig bromsning genom att utnyttja regenerativ bromsning

– Kontrollera däcktrycket regelbundet och använda däck med lågt rullmotstånd

Att köra en elbil är inte bara bra för miljön, utan också för plånboken. En elbil kostar mycket mindre att köra än en bensinbil, både i bränsle och i andra kostnader. 

 

Funderar du på att sälja din bil? Sälj den via Cardrop

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF