Meny
Fördelar med elbil | Vi listar 10 fördelar | Cardrop Fördelar med elbil | Vi listar 10 fördelar | Cardrop

Ellbil som laddas med sladd i ett större garage

Det bästa med elbil – vi listar 10 fördelar

Du har säkert inte missat de många miljöfördelarna med att köra elbil, men har du koll på hur många fler plus i rockärmen eldrivet faktiskt har? Elbilar är tystare, billigare och trevligare att köra. Väger du för och nackdelar mellan att välja bensin- diesel- eller eldrivet? Då ska du fortsätta läsa. I den här artikeln går vi igenom de 10 viktigaste fördelarna med elbil

1. Mer hållbar

En elbil släpper ut betydligt mindre koldioxid jämfört med en bensin- eller dieselbil. Elbilen är även mer hållbar sett till livslängden. Laddar du dessutom med förnybar el blir utsläppen ännu lägre och helt obefintliga när du kör.

2. Billig att köra

En viktigt fördel med elbil är att det är billigare att köra på el än bensin och diesel. Så hur mycket kostar det då att ladda en elbil? Laddar du via en vanlig offentlig laddstation kostar det någonstans mellan 3-10 kronor per kWh. 


Eftersom elbilen har färre rörliga delar behöver den inte speciellt mycket service och du kan på så sätt dra ner på servicekostnaderna. Däremot är priset för att köpa en elbil, oavsett märke, fortfarande högt. Av den anledningen är det många som letar efter begagnade elbilar. Sälj din begagnade elbil till Cardrop.

 

Så mycket sparar du med en elbil

 

När du kör på el istället för bensin eller diesel sparar du i snitt 6-7 kronor per mil. Priset är baserat på det i stunden aktuella priset för bensin, diesel och el, samt bränsleförbrukningen per mil för ett antal fossil- och eldrivna bilar. Vi vill dock påpeka att dessa priser i dagsläget är mycket föränderliga.

3. Trevlig att köra

Elbilen har varken växellåda eller motor som behöver varvas upp och accelererar därför snabbt. Du kan även ta dig fram i princip ljudlöst på vägarna. Dessutom finns det idag en hel del sportiga modeller på marknaden som bjuder på en extra härlig körupplevelse.

4. Låter mindre

Som vi nämner ovan låter de flesta elbilar mycket mindre än en vanlig bensin- eller dieseldriven bil. På så sätt bidrar ditt fordon till en tyst och hållbar stadsmiljö. En nackdel med tysta bilar är att andra trafikanter inte hör dig när du kommer. Vissa elbilar kan aktivera ett ljud vid låga hastigheter som varnar människor i närheten om din ankomst. 


Funderar du på att köpa en laddhybrid? Här är allt du behöver tänka på.

5. Effektiv motor

När vi talar om fördelar med att köra elbil får vi inte glömma bort att elbilens motor är mycket effektivare än en förbränningsmotor. Du har säker hört att elmotorn har högre verkningsgrad än en vanligt motor. Så vad innebär då detta? Jo, det betyder att energin som tillförs används för att driva bilen framåt. Hos en förbränningsmotor omvandlas istället en stor del av energin till värme.

6. Räckvidd som passar de flesta

Elbilens räckvidd påverkas visserligen av batteriets kapacitet, bilens förbrukning och yttre faktorer som temperatur, vägförhållanden och hur du kör. Däremot räcker de flesta elbilars räckvidd för majoriteten av människors bilresor. De flesta har en räckvidd på någonstan mellan 30-50 mil. Statistik visar att 90 procent av Sveriges invånare kör mindre än 10 mil om dagen.  


Läs mer om vilken elbil som har längst räckvidd.

7. Lägre skatt

Skatten för elbilar är låg – du betalar enbart en grundskatt på några hundralappar per år. Kör du en bensindriven bil som släpper ut över 75 g koldioxid per km får du enligt Malus-system en förhöjd skatt de första tre åren. Är utsläppen högre än 125 g/km är avgiften per gram ännu högre. Den som kör dieselbil betalar ännu mer i skatt till följd av miljö- och bränsletillägg. 

8. Laddas hemma

Alla har såklart inte möjligheten att ladda hemma, men har du en egen laddstation utanför huset är det mycket smidigt. Istället för att behöva ta dig till en bensinstation kan du fylla på med ny laddning varje kväll. Allt du behöver göra är att sätta i sladden. 

 

Har du ingen laddstation utanför dörren är det även smidigt att ladda på offentliga stationer. Framförallt om du tar dig till en station med snabbladdare som oftast laddar upp till 80% på under 40 min.

Elbil som laddas vid laddstation i ett garage
Att ha en laddstation hemma är mycket smidigt. Ladda bilen under natten och kör iväg med ett fulladdat fordon på morgonen.

9. Har en frunk

Eftersom det inte behövs en motor fram på elbilen har många modeller istället en frunk – ett lastutrymme under huven. Här kan du exempelvis förvara dina kablar så att du alltid har dem nära till hands, trots att bilen är fullpackad i övrigt.

10. Finns i olika prisklasser

Detta är visserligen inte en fördel som skiljer sig från bensin- eller dieseldrivna bilar, men till skillnad mot för några år sedan finns det idag elbilar i en mängd olika prisklasser. Faktum är att VW ID.4 och KIA E-NIRO är de elbilar som säljer bäst i Sverige idag, medan mer exklusiva märken inte säljer lika bra. Däremot är inköpspriset för elbilar fortfarande högre än bilar med förbränningsmotor.

Sälj din elbil till Cardrop

Nu när du läst om de många fördelarna med elbil kanske du blir sugen på att köpa en du med? Då kan du sälja din gamla bil till Cardrop

 

Försäljningen av elbilar fortsätter att öka i takt med att många upptäcker de många fördelarna med att köra eldrivet. Med det sagt har det heller aldrig varit enklare att sälja sin elbil begagnat

 

Genom att sälja din bil till Cardrop slipper du större delen av det administrativa arbetet och du behöver inte städa bilen och serva. Vi sköter helt enkelt allting åt dig och hittar en bilhandlare som vill köpa din elbil till ett riktigt bra pris. Boka tid för en kostnadsfri värdering redan idag!

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF