Meny
Sälja elbil – Detta ska du tänka på | Cardrop Sälja elbil – Detta ska du tänka på | Cardrop

Insidan av Telsa

Sälja elbil – detta ska du tänka på

Önskar du sälja din elbil? Detta kan vara en god idé då marknaden för försäljning av begagnade elbilar ökat de senaste åren. 

Förutom att bestämma om du ska sälja privat eller till en bilhandlare genom exempelvis Cardrop, finns det andra viktiga faktorer du bör ha koll på. Det lönar sig alltid att förbereda sig väl inför en bilförsäljning. Men också att vidta åtgärder vilka kan höja värdet på ditt fordon. 

 

Vi har tagit fram en lista med sju viktiga punkter, vilka du bör checka av innan försäljning av din bil. Slutligen kommer vi även gå igenom hur du värderar din bil samt fördelar och nackdelar med att sälja privat jämför med att ta hjälp av en bilhandlare.  

Grön bil lastas på bärgningsbil

 

 1. 1. Töm bilen på alla personliga föremål

Detta första steg ses säker som en självklarhet av de flesta, men är ändå värt att nämna. Det kan gå snabbt att fylla en bil med personliga föremål och skräp som blir liggandes i månader. Därför kanske du behöver lägga lite extra tid på att rensa bort allt som inte fanns i bilen när du köpte den.  

Var strukturerad när du går igenom din bil för att på så sätt göra jobbet så smidigt som det bara går. Kanske börjar du i förarsätet för att sedan jobba dig vidare till passagerarsätet, handskfacket och så till baksätet och slutligen bagageutrymmet. Glöm inte dörrar och förvaringsfack vid bilens säten. 

 

Vissa föremål som till exempel varningstriangel, reservdäck, verktyg och domkraft, ska dock lämnas kvar i bilen om inget annat avtalats. Se även till att du vet var bilens reservnycklar finns så att du kan skicka med dem vid överlämning. 

 1. 2. Städa bilen invändigt

En ren och välstädad bil är A och O vid försäljning. Torka rent alla ytor med rengöringsmedel anpassat för bilens insida. Glasrutorna rengörs smidigt med fönsterputs och en mikrofiberduk. Se till att använda en fönsterputs anpassad för bilrutor.  

Glöm inte att dammsuga bilen noggrant. Tänk på att det finns många mindre ytor som är lätta att missa, men där det ofta samlas mycket smuts. 

Har du inte tid eller möjligheten att städa bilen själv kan du såklart alltid lämna in den för invändig och utvändig rengöring. Detta brukar ofta kosta några hundralappar och är mycket smidigt. 

 1. 3. Tvätta bilen utvändigt 

Att tvätta din elbils utsida gör du smidigast genom att ta dig till en gör det själv-biltvätt. Att tvätta bilen på en tvättstation är framförallt skonsamt för miljön eftersom dessa har speciella brunnar avsedda för smuts, kemikalier och oljor som lossnar vid en tvätt. 

Glöm inte bort din bils underdel och däck, vilka annars är lätta att missa. Hela bilen ska vara skinande ren när du är klar.

bil cabriolet

 1. 4. Behöver din bil servas eller besiktas? 

Kanske är din elbil i behov av service. I sådant fall är detta något du bör fixa innan du säljer den. Är bilen nyservad kan du ta ett högre pris, då det kostar en del att serva bilen. Kanske kan du få tillbaka hela summan eller mer vid försäljning.

Om din elbil behöver besiktigas inom en snar framtid kan det vara en god idé att göra detta innan försäljning. En bil som är obesiktigad ses inte som speciellt attraktiv på marknaden. 

 1. 5. Kontrollera och informera om batteriets status  

När det kommer till att köpa och sälja en begagnad elbil är batteriets status ofta en avgörande faktor för många köpare. Läs mer om vad du ska tänka på innan du köper en begagnad elbil.

På vissa elbilar kan du se batteristatus direkt på instrumentpanelen. För andra är det inte lika enkelt. Då kan du behöva besöka en bilverkstad. Säljer du din elbil via en bilhandlare kan personalen där såklart ta fram informationen på egen hand. 

Säljer du däremot privat är det bra att kunna informera den potentiella köparen om batteriets status, samt inkludera detta i annonsen. 

 1. 6. Kontrollera att alla papper är i sin ordning 

Se till så att du har koll på alla papper som hör till bilen och att du har dem samlade på samma ställe. Det papper som är allra viktigast är registreringsbeviset som du fått utfärdat av Transportstyrelsen. Få inte panik om du inte hittar det. Du kan du alltid beställa ett nytt. 

tecknad checklista

Se även över eventuella kvitton som bör följa med när du säljer din elbil. En väldokumenterad historik över din bils besiktningsprotokoll, servicetillfällen, kvitton från reservdelsbutiken etc. ökar alltid din bils värde. 

 1. 7. Önskar du sälja eventuella tillbehör?  

För en elbil tillkommer det såklart flera sladdar som exempelvis laddkabel till vägguttag och 2-kabel. Dessa kablar kan kosta flera tusen att köpa i efterhand och höjer därför värdet på din elbil. Kanske önskar du sälja dessa tillsammans med bilen. Om du inte behöver dem själv till din nästkommande elbil såklart.

Vinterdäck är ytterligare ett exempel på utrustning som ofta säljs med bilen, vilket också kan höja värdet. Inte minst om du har separata fälgar till däcken. Fundera över om däcken kan vara praktiska att behålla eller om du vill sälja dem.

skaka hand

Vidare finns det även andra tillbehör som takräcke och takbox vilka går utmärkt att sälja tillsammans med bilen, om detta är av intresse för både dig och köparen. 

Så tar du reda på vad din bil är värd

Att avgöra värdet på en elbil är inte alltid det lättaste. Här är det många faktorer som spelar in. Bland annat miltal, batteriets status, årsmodell, när den servades senast, hur välvårdad den är samt antal tidigare ägare. 

Ett mycket smidigt tillvägagångssätt att räkna ut värdet för din bil på är genom att söka på andra annonser för din bilmodell. Var noga med att välja samma årsmodell och miltal. Utgå från flera annonser för att skapa en helhetsbild av vilken prisnivå som känns rimlig. 

Du kan såklart även ta hjälp av Cardrop för en kostnadsfri värdering innan en försäljning av bilen

Ska du sälja privat eller genom en bilhandlare?

När det väl är dags att sälja bilen kan du antingen göra detta privat, eller genom en bilhandlare. 

Att sälja elbil privat 

Önskar du sälja privat bör du börja med att skapa en annons. Annonsen ska innehåll bilder på din bil, både ut- och invändiga, men också en tydlig beskrivning av din bil och dess funktioner. Ju mer informativ din annons är, desto större är chansen att du kommer hitta en köpare som är villig att köpa din bil för ett bra pris. 

Fördelen med att sälja privat är att du helt själv kan sätta priset på din bil. Du får också bestämma vem ägaren till din bil ska bli. Om du har otur finns dock en risk att köparen hör av sig efter affären med frågor och funderingar eller ett eventuellt missnöje. Du behöver också sköta alla ovan nämnda förberedelser helt själv och ansvara för att allt går rätt till. 

Att sälja elbil till bilhandlare

Att sälja en begagnad elbil till en bilhandlare innebär att du slipper större delen av det administrativa arbetet. Du behöver inte skapa en annons och du behöver varken städa eller tvätta bilen. Det finns inte heller något krav på att serva den även om detta kan vara en god idé då du kommer få mer betalt.

Önskar du en ännu smidigare försäljning? Då tycker vi att du ska sälja din bil till Cardrop. Vi vill göra försäljningen av begagnade bilar så smidig som det bara är möjligt. En bilförsäljning ska vara enkel, välbetald och över på nolltid. Därför hittar Cardrop en köpare åt din bil och sköter hela jobbet åt dig. När du säljer din bil till oss slipper du själv hitta en bilhandlare eller en intresserad privatperson – så att du kan spara både tid och pengar. 

Vilken bil vill du sälja?

 • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

 • Skicka formuläret – berätta om din bil
 • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
 • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
 • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF