Meny
Besikta bilen – Så får du din bil att gå igenom besiktningen - Cardrop Besikta bilen – Så får du din bil att gå igenom besiktningen - Cardrop

Man filling car with oil

Besikta bilen – Så får du din bil att gå igenom besiktningen

Vi på Cardrop brukar ge rådet till de som planerar att sälja sin bil på privatmarknaden, att först besikta bilen för att på så sätt få svart på vitt i vilket skick fordonet är i. Säljer du bilen via Cardrop istället så ser vi till att såväl besiktning som allt småfix ingår i affären, så att du slipper.

Faktum är att en nyligen genomförd besiktning utan anmärkningar är ett starkt försäljningsargument som gör att du kommer lyckas bättre i förhandlingen som garanterat uppstår. För att slippa krav på ombesiktning, eller i värsta fall behöva åka bärgningsbil från bilprovningen kan du göra en genomgång av din bil innan besiktningen för att på så sätt öka dina chanser till ett prickfritt protokoll. 

Hur ofta besiktar man bilen?

När det gäller en nyproducerad bil så ska den besiktigas inom tre år från det att den började rulla på vägarna. Efter det att din bil besiktas för första gången får det dröja högst två år innan nästa besiktning. När väl de två inledande besiktningarna är genomförda behöver du besikta din bil senast var 14:e månad och detta gäller sedan fram till dess att bilen skrotas. 

Tänk på att tiden då man fick en kallelse hem i brevlådan sedan länge är förbi och att det nu är du som bilägare som har skyldighet att boka tid för besiktning. Skulle du glömma att besikta bilen inom den angivna intervallen beläggs ditt fordon automatiskt med körförbud. Men lugn, du får dock köra bilen raka vägen till bilprovningen, trots körförbud. 

Om du är osäker på när det är dags att besikta bilen är det bara att gå in på Transportstyrelsens hemsida. Skriv in ditt registreringsnummer och få svar direkt. 

Vad kostar det att besikta bilen?

Hur mycket det kostar att besikta sin bil kan skilja sig beroende på var i landet du bor. Men räkna med att en vanlig kontrollbesiktning ligger någonstans mellan 400-900 kronor. En efterkontroll tar i regel mycket kortare tid och kostar således mindre än en kontrollbesiktning. Ofta krävs det inte heller att man bokar efterkontroll.

 

Besiktning – så här går det till

I Sverige har vi obligatorisk bilbesiktning. Detta är för att skydda trafikanter och andra som rör sig på och längs med vägarna från trafikfarliga fordon. 

 

Vad kontrolleras vid en besiktning?

För att kunna bedöma hur trafiksäker just din bil är kommer teknikerna bland annat gå igenom:

  • – Sikt genom vindrutan
  • – Slitage på däcken
  • – Fungerar lampor och blinkers
  • – Hur bromsarna tar 
  • – Huruvida rostskador påverkar bilens stomme
  • – Att säkerhetsbälten, belysning och elektronik fungerar 
  • – Att bilens uppfyller aktuella miljökrav
  • – Efter att den första genomgången är klar kommer teknikerna på bilprovningen även att testköra bilen. Detta för att upptäcka fel som har med framförandet av fordonet att göra. 
  •  

Slutligen görs en helhetsbedömning som avgör ifall din bil klarar sig igenom besiktningen utan anmärkning, om den underkänns (med eller utan krav på ombesiktning) eller beläggs med körförbud.

Besikta bilen i dina bästa däck

Däck är ett ständigt återkommande gissel för oss bilägare. Om det inte är montering av sommardäck så är det tidigt vinterväglag och dubbdäcksfria gator. Ett vanligt skäl till att bilar beläggs med körförbud är just för att däcken är för slitna. 

Om man vet med sig att ens sommardäck är inne på sista varvet kan man besikta bilen under perioden då man kör med vinterdäck, och vice versa. Men se dock till att införskaffa en uppsättning nya sommardäck så fort ekonomin tillåter. Tänk även på att mönsterdjupet inte får understiga 1,6 mm. För att underlätta försäljningen av bilen bör däcken klara minst en säsong till. På sommardäck innebär det minst 3 mm däckdjup och på vinterdäck gärna 4-5 mm.

Byt ut bilens vindruta

Att blicka ut genom samma vindruta dag efter dag kan göra det svårt att avgöra när den är redo att bytas ut. Faktum är att vindrutan får utstå enorma påfrestningar. Hårt väder, smutsiga torkarblad och stenskott är bara tre orsaker till att vindrutan med tiden kan förvandlas till en trafikfara. Med försäkring kostar byte av vindruta mellan 1500-2000 kronor exklusive självrisk, vilket kan vara en bra investering inför en kommande försäljning. 

När det kommer till stenskott så ska man inte underskatta skadan de kan orsaka. Hur länge du vågar vänta innan du åtgärdar stenskott är upp till dig, men ett tips är att fixa till rutan innan det är dags för bilförsäljning.

Förebygg rostskador på din bil

Bor man vid havet eller i snörika områden är rostskador en ständig källa till oro. Då rosten gärna äter sig in i bilens bärande delar har man allt att vinna på att förebygga skador. Tilläggas kan även att de flesta rostskyddsgarantier i princip inte täcker någonting annat än fabriksfel, vilket gör ett bra rostskyddsmedel till en smart investering. På karossen är det en god idé att noga se efter om det finns lackskador där rost kan få fäste. Ett litet stenskott blir med tiden en “rostros” där det under lacken uppstår bubblor av oxidering under lacken. Låt någon med rätt handlag och rätt lackfärg åtgärda lackskador så de inte blir ett hinder vid försäljningen.

Till er vars bilar redan lider av omfattande rostangrepp är detta tips dessvärre inte till mycket hjälp. Till er kan vi bara säga bättre lycka nästa gång!

Byt ut trasiga lampor

I körskolan fick vi lära oss att regelbundet kontrollera bilens samtliga lampor. 

Handen på hjärtat, hur ofta gör du faktiskt den genomgången? Då svaret för 95 % av oss förmodligen är “alltför sällan” kan det vara en bra idé att göra en ordentlig koll så att alla lampor fungerar före besiktning (missa inte den lilla lampan över registreringsskylten!). Skulle du behöva byta ut lampor eller blinkers så hittar du detta och övriga bildelar hos Hova.com 

I serviceboken står instruktioner på hur du ska gå tillväga samt vilka lampor som passar. Skulle det visa sig omöjligt att lossa en skyddskåpa är det alltid bättre att lämna in bilen på service än att ta i med hårdhandskarna. 

Övrigt småfix att kolla innan besiktning

  • – Kontrollera vindrutetorkare och vindrutespolare
  • – Testa tutan
  • – Se till att det ligger en varningstriangel i bilen
  • – Kolla att backspeglarna är hela och sitter fast ordentligt
  • – Försäkra dig om att batteriet är rätt monterat och fastsatt
  • – Fyll på motorolja om nödvändigt
  • – Åtgärda eventuella stenskott
  •  

…och detta bör du överlåta till verkstaden

Vi på Cardrop vill gärna slå ett slag för hobby meckande men när det kommer till saker som bromsar, säkerhetsbälten, avancerad elektronik och miljövärden är det bäst att låta erfarna mekaniker ta över. Gäller det service som ska utföras på bilen är det rent destruktivt för bilens värde att göra det själv. Stämplarna i serviceboken är viktiga.

Så där ja! Nu är det bara att köra till bilprovningen och hoppas på det bästa. Kom ihåg att en välskött bil är en värdefull bil! 

Vill du sälja din bil? Via Cardrop kan du få ett bud på din bil – gratis. Vi tar in bud från bilhandlare runt om i Sverige och kan därmed pressa budgivarna mot varandra. 

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF