Meny
Ska du sälja bilen privat? 10 saker du bör tänka när du ska sälja bil privat Ska du sälja bilen privat? 10 saker du bör tänka när du ska sälja bil privat

Woman receiving keys from a man

Sälja bilen privat – 10 saker du behöver tänka på för att lyckas

Sälja bil privat

Det viktigaste när du ska sälja bilen privat är att du är medveten om vad privatförsäljning faktiskt innebär. Som säljare har du många skyldigheter, som till exempel att kolla upp att köparen är den hen utger sig för att vara, samt registrera ägarbytet. Du måste också fixa annons, svara på mail och samtal, m.m. 

En person som säljer bilen privat kan i många fall tjäna mer än om han eller hon skulle ha sålt bilen till en bilhandlare, eller förmedlare. I vissa fall kan man dock få mindre för sin bil än man hoppades på. För att undvika detta har vi sammanställt en lista på viktiga saker att känna till när man säljer bilen privat. 

Hur säljer man en bil privat? 

För att sälja din bil behöver du först bestämma dig för vad du vill ha för din bil. Håll dig till detta pris och vik dig inte för första bästa skambud. För att få in fler seriösa köpare bör du lägga tid på annonsen. Se till att all viktig info är med. Glöm inte bilder. 

Att sälja sin bil till en privatperson behöver inte vara svårt. Det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta bilköpare är ärliga och resonliga människor. Däremot kan det bra att vara medveten om vilka risker det kan innebära att sälja sin bil privat. I checklistan nedan ser du de viktigaste punkterna du bör känna till för en säker bilaffär.

Att tänka på när man ska sälja bilen:

1. Gör en korrekt värdering av din bil

Första steget när du ska sälja bilen privat är att få din bil värderad. Här är det mycket saker att ha koll på. För att göra en uppskattning av vad din bil är värd kan du börja med att leta upp annonser på liknande bilar. När detta är gjort behöver du räkna in de faktorer som kan inverka positivt eller negativt på priset. Framförallt ålder, miltal och skick påverkar priset men helheten inkl. Utrustning är viktig. Detta ger sedan bilhandlarens annonspris. Som privatperson kommer du behöva sälja bilen 10-20% billigare eftersom bilhandlarens kostnader är inräknade i deras annonspris. Detta är ett svårt och tidskrävande arbete som många väljer att överlåta åt professionella bilhandlare.

  1. 2. Ha ordning på bilens papper och utrustning

    Bilbranschen är inte direkt känd för sin ärlighet. När det kommer till köp och sälj av begagnade bilar mellan totala främlingar är det därför bra att vara på sin vakt. De som eventuellt vill köpa din bil kommer inte nöja sig med ditt hedersord – här är det kalla fakta som gäller, vilket för oss in på bilens dokumentation. För att undvika otrevliga samtal från missnöjda köpare är det viktigt att kunna visa upp bilens historia och besiktningsprotokoll.

  2.  
  3. Den intresserade köparen av din bil kommer också vilja försäkra sig om att bilen inte kommer med ett lån. Det är därför viktigt att betala av lånet på din bil om du har ett sådant. På Lånekoll och Billån-guide kan du läsa mer om vad som gäller för billån. Här kan du läsa om hur vi hanterar att sälja bil köpt på kredit och lån.

  4.  
  5. Innan du bestämmer möte med din potentiella köpare kan det därför vara bra att ha letat rätt på följande:

 

– Registreringsbevis

– Servicebok

  1. – Besiktningsprotokoll
  2. – Eventuella kvitton från reparationer/service
  3. – Samtliga exemplar av bilnycklar
  4. – Extra utrustning (t.ex. vinterdäck, takräcke, etc.)

 

Kom ihåg. Skulle det efter köp visa sig att det finns fel på bilen som köparen kan hävda att du borde informerat om så har köparen möjlighet att klaga på felet och du kan bli skyldig att åtgärda felet åt köparen.

tecknad checklista

    • – Fixa småfel och skavanker
    • – Besikta och serva bilen
    • – Tvätta bilen utvändigt
    • – Torka rent under motorhuven
    • – Gör en storstädning invändigt
    • – Polera upp lacken

      3. Snygga till bilen innan försäljning

      Eftersom de flesta köper bil med ögonen kan det vara mycket värt att snygga till bilen innan kameran åker fram. Att städa och tvätta bilen samt fixa småfel är mycket viktigt när du säljer din bil privat, då detta ökar dina chanser att få ut ditt begärda pris. Temporära hemmalösningar med ståltråd och silvertejp är dock ej att rekommendera då dessa ofta avslöjas förr eller senare (med betoning på förr).

       

      Är din vindruta full av stenskott? Då kan det vara på tiden att göra något åt det. Lagning av stenskott täcks ofta av din försäkring. Om du vill undvika att förlora pengar i onödan ska du dock först göra en bedömning ifall den potentiella värdeökningen är större än självrisken. På äldre bilar är det även vanligt med slitna lädersäten. Även dessa går att fräscha upp med små medel.

       

      Ett annat tips är att låta bilen genomgå en besiktning. På så sätt får du en bra överblick över vad som behöver fixas innan du drar igång hela processen med att få bilen såld. Det finns dock alltid en risk att din bil beläggs med körförbud vilket markant minskar dina chanser att få den såld. För att undvika detta kan du först läsa vår guide till en prickfri besiktning.

       

      Här har vi sammanställt en checklista på saker du kan göra för att snygga till din bil innan försäljning:

    •  
    • – Fixa småfel och skavanker
    • – Besikta och serva bilen
    • – Tvätta bilen utvändigt
    • – Torka rent under motorhuven
    • – Gör en storstädning invändigt
    • – Polera upp lacken
    •  
  1. 4. Rätt tidpunkt att sälja din bil privat 

    När det gäller val av tidpunkt så finns det vissa tider på året då marknaden är bättre eller sämre för att sälja en bil privat. Detta betyder att oavsett hur bra din bil är så är det i perioder väldigt svårt att hitta en köpare. I sådana fall kan du antingen ge upp eller vänta in en bättre säsong innan du gör ett nytt försök att få bilen såld.

  2.  
  3. Har du en relativt nyproducerad bil så behöver du få den såld så fort som möjligt då varje vecka som går inverkar negativt på priset. När det kommer till lite äldre bilar är marknaden generellt starkare vår och höst. 

  1. 5. Skapa en bilannons som folk kan förstå

    Internet svämmar bokstavligen över av dåliga bilannonser vilket är synd eftersom publicerade annonser aldrig försvinner. De blir en del av bilens historik. Avsaknad av bilder, syftningsfel och felaktiga kontaktuppgifter är bara tre saker som kan göra att din utannonserade bil inte säljer. När det kommer till val av annonsplats så finns det en uppsjö hemsidor där du kan publicera annonser.

  2.  
  3. Oavsett vilken sida du väljer för att sälja din bil privat, eller om du väljer att annonsera på flera samtidigt, finns det några saker att tänka på innan du sätter dig ner för att skriva din annons. Vi kan dock inte garantera att dessa knep kommer funka för just dig men det är ett sätt att öka dina chanser.

     

    För det första är det viktigt att du är saklig och utförlig i din beskrivning av bilen. Tänk på att ju mer nyttig information annonsen innehåller, desto mer sällan behöver du bli kontaktad av potentiella köpare i tid och otid. För det andra så är bilderna ofta helt avgörande ifall någon ska höra av sig eller ej. Därför kan det vara klokt att lägga ner tid på att ta nya och tydliga bilder från alla tänkbara vinklar.

     

    Bra att tänka på när du skapar en bilannons:

    • – Beskriv bilen utförligt
    • – Var ärlig i fråga om bilens skick
    • – Undvik anekdoter om trevliga bilsemestrar
    • – Kolla stavning och grammatik
    • – Lägg tid på bra bilder
    • – Kontrollera att kontaktuppgifterna stämmer

bil cabriolet

  1. 6. Invänta massor av bilspekulanter

    Annonsen är uppe och folk börjar höra av sig. Detta moment i försäljningsprocessen är det som de flesta tycker är absolut jobbigast. Inte nog med att du förväntas vara tillgänglig under dygnets alla timmar – du kommer dessutom behöva stå emot det ena skambudet efter det andra. Har man inte is i magen kan man lätt råka sälja bilen till underpris bara för att tålamodet tröt. Prutare kan detta. Så länge det finns en chans att du viker dig så kommer de fortsätta ringa. Vi har två tips för att undvika sådana situationer. För det första: bestäm en gräns för hur lågt du är villig att sälja bilen för och gå aldrig under den. För det andra så kan du på de flesta smartphones blockera uppringare.

     

    Skulle det vara helt tyst i telefon och inkorg beror detta troligtvis på att du har begärt ett för högt utgångspris. Gå då tillbaka och gör en ny värdering av din bil, alternativt sälj bilen direkt till den bilhandlare som betalar bäst.

  1. 7. Gör en kontroll av köparen innan du säljer bilen privat

    För att ägarbytet ska gå igenom krävs att köparen är den han eller hon utger sig för att vara. Det är därför oerhört viktigt att potentiella köpare kan styrka sin identitet med legitimation. Tyvärr är det inte ovanligt att säljare lämnat över bilnycklarna i tron om att all information varit korrekt. Detta resulterar inte bara i att säljaren blir bestulen på sin bil. Han eller hon kan dessutom bli betalningsskyldiga för eventuella skadestånd, böter och parkeringsavgifter som tjuvarna drar på sig.

     

    Ytterligare en fälla att akta sig för är så kallade “falska bilförmedlare”. Dessa bedragare utger sig för att företräda en potentiell köpare av din bil. Ofta ger de ett seriöst intryck och rätt var det är så har du skickat över registreringsbeviset mot ett löfte om att pengar är på väg. I de flesta fall ser säljaren inte röken av vare sig bil eller pengar någonsin igen.

  2. 8. Hur skriver man ett köpekontrakt på en bil?

    När det kommer till att sälja en bil privat ansen affären vara lyckad när båda parterna är nöjda. Genom att upprätta ett köpekontakt får ni en bra överblick över vad ni kommit överens om. Dessutom undviker ni i större mån även eventuella tvister som kan uppstå efter genomförd affär. Om ni väljer att genomföra affären utan att skriva ett köpeavtal är det köplagen som gäller. Tänk bara på att inte ta eventuella tvister till rätten – det vinner ingen på.

  3. Detta ska finnas med i ett köpekontrakt:

  • Namn och kontaktuppgifter för säljare och köpare.
  • Intygande om att säljaren är registrerad ägare av bilen.
  • Detaljer kring bilen, samt registerungs- och chassinummer. 
  • Bilens miltal enligt mätarställningen.
  • Den eventuella extrautrustning som ingår i priset. 
  • Uppgifter om bilens skick. 
  • Säljarens och köparens åtaganden i samband med försäljningen.  
    •  

skaka hand

9. Säker betalning när du säljer bilen privat

När det kommer till betalningen är huvudregeln att aldrig lämna ifrån dig bilnycklarna innan pengarna finns på ditt konto. Vid privata bilaffärer rekommenderar vi Swish som betalningsmetod eftersom köparen inte kan ångra sitt köp efter det att pengarna överförts till dig som säljare. Dock har Swish en övre gräns på 150 000 kronor, vilket innebär att metoden inte är optimal vid försäljning av mer exklusiva bilar. Om priset däremot överstiger 150 000 kronor rekommenderar vi dig att göra upp betalningen med köparen på ett bankkontor, alternativt via bank- eller postväxel. Ur säkerhetssynpunkt avråder vi starkt från att hantera stora mängder kontanter, samt från att använda banköverföringar via internetbank.

10. Eventuella skyldigheter du som säljer privat har efter ägarbytet

Att sälja bilen i “befintligt skick” friskriver dig inte automatiskt från ansvar efter affären är klar. Till exempel kan köparen kräva dig på ersättning om du som säljare känt till dolda fel men valt att inte uppmärksamma köparen om dessa. Tänk även på att det i vissa fall tar ett par dagar innan ägarbytet registreras av Transportstyrelsen. Under denna period är du som säljare fortfarande skyldig att betala fordonsskatt samt eventuella parkeringsböter som den nya köparen gör sig skyldig till.

 

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF