Meny
Vad är min bil värd? I Stor Guide i bilvärdering I Cardrop Vad är min bil värd? I Stor Guide i bilvärdering I Cardrop

Stockholms innerstads passerade trafik

Vad är min bil värd? – Allt om bilvärdering

Vill du värdera din bil? Idag kryllar internet av bilvärderingstjänster som vill värdera din bil. Givetvis är det intressant att ha en förståelse för vad din bil är värd. Den förståelsen kan nämligen hjälpa dig att skilja på ett bra och dåligt bud. I vår guide kan du läsa om vad som ligger till grund för värdet på din bil.

Hur går en bilvärdering till?

Det finns en hel del tjänster som värderar din bil idag. Många hemsidor erbjuder en gratis bilvärdering utan att du behöver behöver lyfta dig från soffan. I slutändan är det däremot priset på de bud du får, som faktiskt räknas. Därför är det viktigt att komma ihåg att en värdering inte är ett bud.

För att få ett hum över hur en genomsnittlig värdeminskning ser ut kan du kika på grafen nedan. Grafen är beräknad på en 15% årlig värdeminskning i förhållande till antal år. 

Vad är min begagnade bil värd?

Bilens värde är en spegling av många olika faktorer. Givetvis är efterfrågan på just din bil och dess skick det allra viktigaste. 

 • – Bilmärke och modell 
 • – Mätarställning – hur långt har bilen gått? 
 • – Årsmodell
 • – I vilket skick är bilen i? 
 • – Fordonshistorik 
 • – (Kanske viktigast) Köparens intresse för just din bil
En frustrerad person som sitter framför en bil

Bilmärke och modell

Det säger sig självt att bilmärket och bilmodellen är det som påverkar en bilvärdering allra mest. Bilens status kring funktion, utseende och kvalité påverkar hur attraktiv den blir som begagnad.

 

Även utbud och efterfrågan påverkar din bils värde. Det finns precis som med alla produkter, bilmodeller som är väldigt populära och efterfrågas av en större publik.

Spargris

Mest uppskattad extrautrustning brukar vara sådant som har praktiskt värde för ägaren, till exempel dragkrok, backkamera och GPS. Snygga fälgar, dyra designalternativ och liknande kan locka rätt köpare men brukar inte göra mycket på andrahandspriset.

Mätarställning

Bilar åldras och körning är det som åldrar bilen mest. Normalt brukar man köra en bil omkring 1000-1500 mil per år och det är medräknat i den förväntade värdesänkningen. Om du kör bilen mycket mer än så kommer värdet sjunka snabbare.

En person som pekar på en hastighetsmätare

Bilar som har gått extremt långt kan vara väldigt svårsålda eftersom det inte finns kvar så många intresserade köpare. Att bilen har gått väldigt kort är inte alltid ett plus heller, en extrem lågmilare kan faktiskt ha mer problem än en högmilare – eftersom bilens olika tätningar och liknande smörjs vid körning. När den står stilla långa perioder ökar risken för en del kostsamma fel, såsom oljeläckage.

Årsmodell

Varje år kommer det ut nya fina bilar med modern design och de senaste funktionerna. Alla bilar faller i värde och årsmodellen är det som mest styr hur bilar prissätts över tid. En bil som körs normalt brukar sjunka i värde med omkring 15-20% per år. 

 

I branschen brukar man säga att en bils värde halveras vart tredje år. Det första året kan ibland värdet sjunka ännu snabbare än så.

 

Tre personer som stoppar in megasedlar i en plånbok

Vilket skick är bilen i?

De bilar som annonseras på marknaden förväntas vara i det som kallas “normalt skick”. Där förväntas det att bilen är fri från skador, är besiktningsgodkänd och att man sköter service och bromsbyten som tillverkaren föreskriver.

Om man har slarvat med till exempel servicen kan det drabba bilens värde väldigt mycket. Vid värdering drar man av de förväntade reparationskostnaderna för att återställa en bil till normalt skick, om den är skadad på något sätt.

Fordonshistorik

Kanske är fordonshistoriken inte det första man går igenom när man klurar på bilens värde. Men här finns en del saker som också kan påverka andrahandsvärdet. 

 

En sådan sak är antal tidigare ägare. Var bilen helt ny när du köpte den eller köpte även du den begagnad? Är bilen importerad eller inte? Ja det finns mycket som kan ha hänt åren innan försäljning som kan ha en inverkan på priset.

En tjej som sitter på sin bil

Köparens intresse för din bil

När det väl kommer till kritan är det i slutändan viktigast hur intresserad köparen är av att köpa just din bil. Det är här man tjänar på att låta många köpare titta på bilen eftersom alla gör sin personliga bedömning. Ibland kan en så enkel sak som köparens humör avgöra värderingen. 

 

Även om man når ut till en större grupp bilhandlare, kan buden skilja med så mycket som 30%. Detta då de har olika mycket plats i sina lager, kan ha en färdig köpare på just en sådan bil, och liknande faktorer.

 

Hos Cardrop sker bilvärderingen automatiskt - och gratis

På Cardrop behövs ingen bilvärdering. Den sker automatiskt när du kontaktar oss. Du undviker de vilseledande förhoppningar man kan få av en allt för generös bilvärdering – för att sedan bli besviken när buden läggs. Cardrop ger dig direkt ett bud vi kan stå för – och ett bra sådant. Vi kan normalt sett leverera ett bud som är 5-15% högre än hos den enskilda bilhandlaren.

Vilken bil vill du sälja?

 • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

 • Skicka formuläret – berätta om din bil
 • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
 • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
 • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF