Meny
Köpa laddhybrid – vad behöver man tänka på? | Cardrop Köpa laddhybrid – vad behöver man tänka på? | Cardrop

Grå bil på stående på parkering

Köpa laddhybrid – vad behöver man tänka på?

Funderar du på att köpa en laddhybrid? Marknaden för laddbara bilar har växt i raketfart de senaste åren. Något som framförallt har att göra med de stora miljöfördelarna. Men också det faktum att höjningar av fordonsskatten i kombination med den miljöbonus du får för en laddhybrid, gör fordonet mer ekonomiskt fördelaktigt. 

  

I takt med en ökad efterfrågan växer också utbudet och intresset för att köpa en begagnad laddhybrid. Är du intresserad av att sälja ditt fordon kan du ta hjälp av Cardrop. Vi säljer gärna din bil – oftast till ett pris som är högre än vad din lokala bilhandlare kan ge.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med laddhybrid?

Står du i valet och kvalet om du ska köpa en laddhybrid eller vänta? Det finns både för och nackdelar med laddhybrider som alla är värda att ha i åtanke. 

 

Laddhybriden är utrustad med både förbränningsmotor och ett större batteripack. Till skillnad från en renodlad hybrid laddas den med en kabel. Fördelen med laddhybriden är att den kan köras på enbart el, om den används till kortare sträckor. Kör du däremot främst med förbränningsmotor, är det mer fördelaktigt att köpa en bränslesnål bensinbil. 

 

Laddhybriden har stora miljöfördelar då den när du kör med el, inte släpper ut lika mycket koldioxid som en vanlig bensin- eller dieseldriven bil gör. 

 

Att som privatperson köpa en laddhybrid har tidigare setts som ett mindre ekonomiskt fördelaktigt alternativ. Detta främst eftersom inköpspriset för en ny laddhybrid varit (och är) så pass högt. Men i och med den höjda fordonsskatten har det blivit mer lönsamt för en privatperson att köra en laddhybrid. 

 

Kör du exempelvis en bensindriven Volvo XC40 betalar du omkring 34 000 kr i fordonsskatt under en treårig tidsperiod. Motsvarande laddhybrid ger dig nästan 10 000 kr i bidrag, efter att bensinskatten är betald. 

Detta eftersom den som äger en laddhybrid får en miljöbonus. Det finns däremot vissa krav som måste uppfyllas för att du ska få ut din miljöbonus. Under 2022 kommer dessa krav att bli mer omfattande och bonusen kommer sänkas.

bil cabriolet

Så är det värt att köpa en laddhybrid idag?

När bränslebesparing och de höga inköpspriserna för laddhybriden vägs in i beräkningen blir det slutgiltiga resultatet idag att du faktiskt sparar pengar på att köpa en laddhybrid. Däremot är det avgörande att ditt körmönster passar laddhybriden. 

 

För att det ska löna sig för en privatperson att köra en laddhybrid är det av betydelse att denne för det mesta kör korta sträckor, samt hinner ladda bilen ofta. Kör du tre mil till jobbet samt hinner ladda både hemma och innan du åker från jobbet, kommer du sällan behöva tanka din laddhybrid med bensin. Det är också viktigt att batterierna är fulladdade innan du kör längre sträckor.

Hur funkar det att köpa en begagnad laddhybrid?

Genom att köpa en begagnad laddhybrid kan du spara mycket pengar. Inköpspriset för en sprillans ny är för det mesta relativt högt. Idag finns det ett brett utbud av laddhybrider på andrahandsmarknaden att välja mellan. Det har blivit allt mer populärt att köpa nya laddhybrider, vilket också är anledningen till att fler säljs.

 

Ta del av vår karta över hur många nya elbilar och laddhybrider som finns i ditt län

 

Innan du köper en begagnad laddhybrid är det viktigt att du gör en ordentlig bakgrundskoll. Ta reda på bilens historik så att du vet om den exempelvis rapporterats som krockad eller stulen.

Många som funderar på att köpa en begagnad laddhybrid oroar sig över att råka ut för ett utslitet batteri. Köper du en laddhybrid som enbart har två-tre år på nacken behöver du för det mesta inte oroa dig över att batteriet ska vara slitet. Dessa batterier har en lång livslängd. Köper du däremot en bil som börjar närma sig tio år, kan det vara bra att se till så att batteriet fortfarande fungerar som det ska. Att köpa ett nytt batteri kan kosta en hel del.

Vilken laddhybrid ska jag köpa?

Funderar du på att köpa en laddhybrid men är osäker på vilket märke eller vilken modell som är bäst? Det finns ett brett utbud av mycket bra laddhybrider på marknaden idag som kan vara värda att kolla in, vare sig du bestämmer dig för att köpa en laddhybrid eller inte. Nedan går vi igenom några av dem. 

 

Läs även vårt blogginlägg om vilka elbilar som är mest populära i Sverige idag. 

Volkswagen Passat

Denna Passat är lika komfortabel som bensin- och dieselversionen. Bilen är en av relativt få kombibilar som faktiskt går att ladda med el och passar dig som tidigare kört en Volkswagen och tycker om deras bilar. Laddhybridens räckvidd på el är 50 kilometer och den förbrukar 13,4 kWh per tio mil.

BMW 530e

BMW har ett stort utbud av laddhybrider, men många av dem har en relativt kort körsträcka på el. 530e har en räckvidd på 46 kilometer och är en mycket lyxig och bekväm laddhybrid med bra köregenskaper.

Hyundai Tucson

Hyundai har kommit att få ett allt bättre rykte och deras laddhybrid Hyundai Tucson har fin teknik, såsom ventilerade säten och en kamera för döda vinkeln. Laddhybridens räckvidd på el är 62 kilometer och den har en batterikapacitet på 13,8 kWh. 

Skoda Octavia iV

Skoda har tagit fram en riktigt bra laddhybrid med VW-teknik och stora utrymmen med smarta lösningar. Bilens räckvidd på el är 64 kilometer och batterikapaciteten är 13 kWh. 

Toyota Rav4 PHEV

Denna laddhybrid har en mycket imponerande räckvidd på 75 kilometer, vilket är väldigt bra med tanke på bilens i sammanhanget låga inköpspris. 

BMW X5 Xdrive 45e

Detta är en stor suv med låg förbrukning och härlig komfort. Med en räckvidd på upp till 87 kilometer och en batterikapacitet på 24 kWh kan du ta dig långa sträckor utan att behöva ladda. Så länge bilen är laddad och du kör på el är denna suv en mycket bra miljöbil. 

Mercedes-Benz GLE 350 de

Mercedes laddhybrid går på diesel eller el och har den längsta räckvidden på upp till 99 kilometer. Något som tillsammans med bilens 4-cylindriga dieselmotor gör den till en relativt billig laddhybrid. 

Har du en laddhybrid eller någon annan typ av bil som du vill sälja står vi på Cardrop gärna till tjänst. Sälj din bil hos oss och kom igång med försäljningen redan idag! 

Grön bil lastas på bärgningsbil

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF