Meny
Bästa begagnade bilarna 2023: Guide med listor | Cardrop Bästa begagnade bilarna 2023: Guide med listor | Cardrop

Bil med öppen framdörr

Bästa begagnade bilarna 2023: Stor guide med listor

Vintern har äntligen släppt taget om Sverige och nu väntar tiden då många säljer och köper begagnade bilar. Att köpa en begagnad bil kan vara en påfrestande upplevelse – särskilt för dem som inte har ett stort bilintresse sedan innan. För att hjälpa dig i valet av begagnad bil har vi på Cardrop sammanställt denna guide med de bästa begagnade bilarna att köpa 2023. Vilka bilar håller värdet över tid? Vilka bilmärken har en tendens att krångla och vilka har de nöjdaste bilägarna? Svaren hittar du här!

Hoppa direkt till:

Bil med öppen framdörr

Vilken begagnad bil som är bäst beror på vem du är

För att hitta den begagnade bil som är bäst för dig måste du först få klarhet i hur du tänkt använda bilen, hur stor budget du har samt hur länge du har tänkt ha bilen. Annars är chansen stor att du slår till på ett bra erbjudande på en toppenbil, som senare visar sig inte passa dina behov. Utgå istället efter dina preferenser och välj ut en handfull bilmodeller i rätt kategori som uppfyller dina krav. Du kanske får betala lite mer, men i slutändan är det viktigast att du blir nöjd med din begagnade bil. 

 

Eftersom vi befinner oss i en lågkonjunktur är kostnaden för bilägandet en hög prioritet för många. Genom att beräkna kostnaden för bilinnehavet över tid kan du jämföra olika begagnade bilar och se om de passar in i din budget. I vår bloggartikel om de billigaste begagnade bilarna att äga kan du dels läsa om de bilar som har lägst milkostnad, men också hur du själv räknar ut milkostanderna för begagnade bilar du vill köpa.

Viktiga faktorer vid köp av begagnad bil

Att köpa en begagnad bil är inget man gör i en handvändning. Som bilköpare gäller det att vara påläst, våga ställa tuffa frågor och inhämta information från flera olika källor. Här är några fundamentala saker du behöver ha koll på när du köper en begagnad bil.

 

Bra skick och få tidigare ägare

Har bilen haft många tidigare ägare kan detta vara ett tecken på att något är fel med bilen. Är du osäker så rekommenderar vi att du avstår köpet. Glöm inte heller att kolla fordonshistoriken ifall bilen har råkat ut för skador, eller inte varit inne på service så ofta som den borde. Har bilen gått väldigt många mil kan du sätta pengar på att den snart kommer behöva en rejäl servning. Ha detta i åtanke när du förhandlar om priset. 

 

Låg värdeminskning

Bilköp skiljer sig från andra konsumentköp på det sättet att det är underförstått att du en dag kommer sälja eller byta in bilen och då få igen en del av de pengar du lagt ut (s.k. restvärde). För att få en bättre bild över vad bilinnehavet kommer kosta dig kan du istället räkna med hur mycket bilens värde kommer sjunka över tid. Längre ner kan du se vilka bilmärken som sjunker minst och mest i värde under en treårsperiod. 

 

I slutändan är det dock efterfrågan som avgör hur mycket du kan få för din begagnade bil. I den här artikeln har vi listat de bilar som säljs snabbast på den svenska andrahandsmarknaden. 

 

Val av drivmedel

Prisutvecklingen för drivmedlet kan också påverka andrahandsvärdet. Exempelvis har vi kunnat se en prisnedgång för begagnade bilar i och med införandet av malusskatt på dieselbilar i kombination med högre dieselpriser. Malusskatten gäller dock bara för nyare begagnade bilar (i trafik från 2020 och framåt). 

 

Har du tillgång till en laddstation där du bor kan en begagnad elbil vara ett bättre val rent ekonomiskt. I vår artikel Köpa begagnad elbil har vi samlat en mängd bra tips för dig som funderar på att köpa en begagnad elbil.  

 

Manuell eller automatisk växellåda

Vilken typ av växellåda bilen har kan tyckas vara en liten sak i sammanhanget, men faktum är att en bil med automatväxel har ett mycket högre andrahandsvärde än en bil med manuell växellåda. Föredrar du automatväxel så får du vara beredd på att betala mer för din begagnade bil, men du kan också räkna med att få mer betalt när du väl säljer den. 

 

Vilka bilmärken är bäst att köpa 2023?

En positiv sak med dagens bilar är att de blir bättre och bättre. Faktum är att dagens bilar är så pass bra att det inte går att tala om några objektivt “dåliga” bilar. Dock har vissa bilmärken fler inrapporterade fel än andra. 

 

I vår bloggartikel Bilarna med minst antal fel kan du läsa om vilka bilmärken som klarar sig bäst och sämst när det kommer till inrapporterade fel. Bilmärkets placering på listan kan ge en fingervisning om hur mycket du kommer få betala i reparations- och servicekostnader. 

 

Toyota och Honda har Sveriges nöjdaste bilägare

Vill du ta det säkra före det osäkra kan du titta på hur nöjda bilägare är med sina bilar. Varje år genomför tidningen Vi Bilägare en stor läsarundersökning där över 16 000 privatbilister får svara på frågor om bilen generellt, verkstad, värdeminskning, med mera. Här är 2022 års resultat:

 1. 1. Toyota
 2. 2. Honda
 3. 3. Tesla
 4. 4. Mercedes-Benz
 5. 5. BMW
 6. 6. Subaru
 7. 7. Volvo
 8. 8. Audi
 9. 9. Mazda
 10. 10. Kia
 11. 11. Hyundai
 12. 12. Ford
 13. 13. Peugeot
 14. 14. Dacia
 15. 15. Skoda
 16. 16. Citroën
 17. 17. Renault
 18. 18. Suzuki
 19. 19. Opel
 20. 20. Mitsubishi
 21. 21. Volkswagen
 22. 22. Nissan
 23. 23. Seat
 24. 24. Fiat


Källa: Vi Bilägares Autoindex 2022

Bilarna med bäst andrahandsvärde

2020 gjorde Expressen en undersökning över värdeminskningen hos de 20 mest sålda bilarna i Sverige. Uträkningen baseras på värdeminskning över 3 år med 6000 körda mil. Generellt kan vi se att billigare bilar har en lägre värdeminskning än dyra bilar. Trots att artikeln har 3 år på nacken kan den ge en fingervisning om vilka typer av bilar som sjunker minst i värde över tid. Bilmodell

Värdeminskning 3 år

Skoda Octavia III 1.0 TSI Combi 

45,2%

VW T-Cross 1.0 TSI 

46,1%

VW Golf VII 1.0 TSI Sportscombi

47,0%

Mitsubishi Outlander 2.4 Plug-in Hybrid 4WD

50,4%

Volvo V90 D4

50,6%

VW Tiguan 2.0 TDI 4MOTION

51,1%

BMW 520d xDrive Touring G31

51,1%

Kia Optima 2.0 GDi Plug-in Hybrid SW

51,5%

VW Passat 1.4 Plug-in Hybrid Sportscombi

51,9%

Audi A6 Avant 40 TDI Quattro

51,9%

Kia Ceed 1.4 T-GDi SW

52,3%

Toyota Yaris 1.5 Hybrid 5dr

53,6%

Volvo V60 D3

53,8%

Toyota C-HR 1.8 HSD

54,2% 

BMW 330e Sedan, G20

54,4%

Volvo XC60 D4 AWD

54,4%

Kia Niro Plug-in Hybrid 1.6 LCI

54,5%

Volvo XC40 D3 FWD

55,4%

Toyota Corolla 1.8 Hybrid Touring Sports

56,8%

Tesla Model 3 Long Range AWD

60,5 %


Källa: Expressen

Dags att byta din begagnade bil mot en ny?

Att möta våren och sommaren i en nyare (om än begagnad) bil är en svårslagen känsla. På Cardrop hoppas vi att denna guide gjort att du känner dig säkrare inför ditt stundande bilköp. 

När det är dags att sälja din gamla bil så kan vi erbjuda snabb värdering och försäljning online – ofta till ett pris som är högre än det din lokala bilhandlare kan erbjuda. 

 

Skriv bara in bilens registreringsnummer och mätarställning (antal mil) tillsammans med ditt telefonnummer och din mailadress så återkommer vi med en värdering och ett erbjudande (förutsatt att vi vill köpa din bil). Upplev en enklare, tryggare och snabbare bilaffär med Cardrop. Vill du ha ett annat utlåtande kan du läsa kundomdömen om vår tjänst på Trustpilot

Vilken bil vill du sälja?

 • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

 • Skicka formuläret – berätta om din bil
 • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
 • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
 • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF