Meny
Lista: Dess begagnade bilar har minst antal fel 2023 Lista: Dess begagnade bilar har minst antal fel 2023

Blå Kia bil körandes på väg

Lista: De begagnade bilarna med minst antal fel 2023

Bilägande utan krångel är för de flesta av oss högsta prioritet när vi ska köpa en begagnad bil. Tyvärr finns det ingen bilmodell som är 100% felfri. Och även om du väljer den bil som enligt alla rapporter har minst fel, finns inga garantier för att du kommer att slippa problem. Bilar är som bekant inte direkt gratis och för att du ska kunna ta ett välgrundat beslut behöver du göra din research. Därför har vi i den här guiden sammanställt en lista över de begagnade bilar som hade minst antal fel 2023.

Vit lexus bil

Vad bygger listan på?

Vår lista över de begagnade bilar med minst fel bygger främst på J.D. Powers senaste rapport om pålitligheten hos bilar av årsmodell 2020. Det vill säga en någorlunda ny, begagnad bil idag. 

 

Det amerikanska analysföretaget J.D Power har i snart 20 års tid undersökt antalet inrapporterade fel hos bilar i USA. Då undersökningen gäller bilägande i USA är det många bilmärken som inte är tillgängliga för oss i Sverige (till exempel Genesis, Buick, Infiniti och Acura).

 

Många av svenskarnas populäraste bilmärken, som t.ex. Skoda, Renault och Seat saknas på den amerikanska listan. För att göra listan mer relevant för svenska konsumenter har vi därför valt att ta med data från Länsförsäkringars sammanställning av 10 000 inrapporterade maskinskador hos bilar tillverkade 2010-2018. Genom att jämföra de båda rapporterna hoppas vi på Cardrop att du ska kunna känna dig tryggare inför ditt bilköp. 

Det är skillnad på fel och fel

Att inte kunna para telefonen med bilens bluetooth är måhända irriterande men det är i sammanhanget att betrakta som ett mindre fel jämfört med problem i broms- och styrsystemen. Därför är det även intressant att kolla vilka typer fel som var vanligast förekommande för respektive bilmodell. 

 

De absolut vanligaste felen hos bilar tillverkade 2020 rörde infotainmentsystem och digitala funktioner. När det kommer till allvarliga fel är de tack och lov väldigt sällsynta. Enligt Länsförsäkringar är det bara 3 % av alla inrapporterade maskinskador som rör styrning. Fel på bromsar utgör ungefär 1 % av alla inrapporterade maskinskador. I snitt uppstår dessa allvarligare typer av fel först efter 7000-8000 körda mil. 

 

Vill du läsa mer om skadestatistik hos begagnade bilar rekommenderar vi Länsförsäkringars maskinskaderapport

Asiatiska bilar har minst fel

Vill du köpa en begagnad bil med så lite fel som möjligt? Då ska du välja en japansk eller koreansk bil. Oavsett vilken lista du tittar på (kundnöjdhet, minst antal fel, minst antal rapporterade maskinskador, osv)  så är det nämligen de asiatiska bilmärkena som dominerar. På topp 10 i J.D. Powers rapport hittar vi inte mindre än 7 asiatiska märken och på Länsförsäkringars lista över minst antal rapporterade maskinskador är Asien ännu mer representerat med 8 japanska och koreanska märken i topp. Först på plats 9 och 10 kommer Renault och Dacia. 

 

Tar vi bort premium-märkena Lexus och Genesis är det Kia som står som den stora segraren 2023. Kia har under det senaste decenniet gjort en stark resa från uppstickare till att bli många bilköpares förstaval. Funktion till ett överkomligt pris i kombination med få fel och lång garantitid tycks falla de svenska och amerikanska bilköparna i smaken. 

 

Men, vad kan då den asiatiska dominansen bero på? Många experter menar att asiatiska bilar inte nödvändigtvis är så mycket bättre än andra, utan att svaret istället går att finna i bilmärkenas generösa garantier. Tack vare lång garanti kan skador och fel åtgärdas utan att behöva blanda in försäkringsbolag, vilket i sin tur gör att felen många gånger inte syns i statistiken. 

 

Hur det är med den saken låter vi vara osagt. En sak som vi däremot kan konstatera är att Toyota och Honda även kommer högst upp på listan över Sveriges nöjdaste bilägare. 

Blå Kia bil körandes på väg

Europeiska bilar med minst antal fel

Europeiska bilar i premiumsegmentet må ligga högt i pris, men detta betyder inte automatiskt att de skulle ha mindre fel än billigare bilar. Tvärtom hamnar samtliga europeiska bilmärken på J.D. Powers lista under genomsnittet. Undantagen är brittiska MINI som hamnar på en delad åttondeplats (tillsammans med Hyundai och Nissan), samt BMW som hamnar i mitten. Värt att uppmärksamma är att Volvo tar ett rejält kliv uppåt till en 23:e plats, jämfört med fjolårets 28:e plats. 

 

Den absoluta majoriteten av de fel som rapporterats in för europeiska bilmärken rör infotainment, touch-displayer, bluetooth och liknande digitala komponenter. Traditionellt sett utrustas premium-modeller med den senaste tekniken. Har tekniken inte testats tillräckligt kommer dock inrapporterade fel komma som ett brev på posten. Detta är enligt experter en trolig anledning till att just europeiska bilar presterar så dåligt på listan. 

Lista över de begagnade bilarna som har minst fel 2023 (JD Power)

Rankingen baseras på antalet inrapporterade fel i USA per 100 bilar per bilmärke (alla bilmodeller tillverkade 2020).

Lista över minst antal maskinskador hos bilar tillverkade 2010-2018 (Länsförsäkringars maskinskaderapport).

Listan bygger på Länsförsäkringars egna data över 10 000 rapporterade maskinskador hos bilar tillverkade 2010-2018.

Vilken begagnad bil ska jag välja 2023?

Som konsument kan man ägna dagar åt att läsa statistik och rapporter och ändå inte komma fram till någon slutsats. I slutändan är det dock den enskilda bilens skick och dess historik som avgör hur mycket problem du kommer ha i ditt bilägande. Be därför alltid om en provkörning, samt att få se på bilens fordonshistorik. 

Många biltillverkare erbjuder nybilsgaranti på upp till 10 år – en garanti som dessutom ofta följer med vid ett ägarbyte. Tycker du att detta känns tryggt kan ett tips vara att kolla vilka tillverkare som erbjuder detta och sedan leta efter begagnade bilar som har garanti kvar. 

 

Läs även vår guide till de bästa begagnade bilarna 2023.

 

Vill du byta upp dig och behöver veta vad du kan få för din nuvarande bil? Värdera din bil hos oss och få ett konkurrenskraftigt erbjudande inom ett dygn. Upplev en smidigare, tryggare och snabbare bilaffär – sälj din bil till oss på Cardrop!

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF