Meny
Går du i säljtankar? Så attraktiv är din bil vid en försäljning - Cardrop Går du i säljtankar? Så attraktiv är din bil vid en försäljning - Cardrop

Red Audi parked on a street

Går du i säljtankar? Så attraktiv är din bil vid en försäljning

Funderar du på att sälja, köpa eller byta in din bil? Undrar du över vilken årstid som är bäst? Om du tjänar mest på att sälja bilen privat eller till en bilhandlare? I det här blogginlägget går vi igenom några av de viktigaste sakerna du behöver känna till när du ska sälja din bil. Snabbt, säkert och självklart till rätt pris!

Rätt tidpunkt att sälja din bil

På nätet finns mängder tips på hur du ska gå tillväga för att få mer betalt för din bil genom att välja rätt tidpunkt för försäljning. Men tvärtemot vad många tror så skiljer sig slutpriset för begagnade bilar mycket lite åt sett över året.

Statistiskt sett sker fler bilaffärer under perioderna februari-maj och augusti-november än under sommaren och vintern. Att det säljs färre bilar på vintern kan ha att göra med att det inte är lika bekvämt att äga en bil vintertid, med allt det innebär av skottning av uppfarten, skrapande av rutor och byte till vinterdäck. Dock är det aldrig en bra idé att invänta rätt “säsong” då värdet på din bil ständigt sjunker.

Detta gäller särskilt dig med en ny bil. Genom att vänta till våren kan din fabriksnya bil förvandlas till fjolårets modell, vilket givetvis har en negativ inverkan på värdet. Men även du med en bil av äldre årsmodell har mycket att förlora på att skjuta upp försäljningen allt för länge. 

Vid vilken tidpunkt du säljer har som störst betydelse när du säljer din bil privat. Som nämns ovan gäller det främst bilar som har några år på nacken. Här är bilens egenskaper avgörande. Har du en bil med funktioner som passar hala vintervägar eller en fin cabriolet som bjuder på långa härliga turer sommartid.

Vi på Cardrop rekommenderar att sälja sin begagnade bil så fort som möjligt. Inte bara för att det är mer förmånligt rent ekonomiskt utan också för att du ska slippa dras med en bil du inte vill ha.

bil cabriolet

Hur mycket ska jag sälja min bil för?

När du ska sälja din begagnade bil är första steget att få den värderad. Du behöver med andra ord komma fram till ett pris som varken ligger för mycket under eller för högt över bilens faktiska marknadsvärde.

Hur man kommer fram till hur mycket bilen är värd är dock inte det lättaste. Faktum är att över en tredjedel av alla bilägare inte har någon aning om hur mycket deras bilar är värda, enligt en undersökning av Kantar SIFO.

När du ska ta reda på hur mycket din bil är värd finns det en mängd faktorer att ta med i beräkningen. Störst roll spelar, föga förvånande, bilmärke samt bil- och årsmodell. Därefter kommer saker som mätarställning (miltal), fordonshistorik och eventuell extrautrustning. I slutändan handlar dock det mesta om hur mycket din köpare vill köpa just din bil.

Tycker du att det här med bilvärdering känns svårt? I det här blogginlägget kan du läsa mer i detalj om hur du värderar din bil på rätt sätt. Du kan också ta hjälp av en värderingstjänst på nätet.

Cardrop behöver du bara registrera dig med telefonnummer, mailadress, ditt registreringsnummer samt bilens mätarställning. Därefter hjälper vi dig att resonera kring bilen och försäljningen. Därefter hittar vi, om du vill, det högsta priset som bilbranschen kan erbjuda för bilen. Vi har inlämningsstationer över hela landet – från Malmö i söder till Luleå i norr.

två affärsmän som skakar hand

Fördelar med att sälja bilen till en bilhandlare

För många är privat bilförsäljning starkt förknippat med stress och ångest. Ett enkelt sätt att undvika allehanda obehag är att vända sig till en auktoriserad bilhandlare. Sveriges bilhandlare har både rätt kunskap och lång erfarenhet av att värdera, köpa och sälja bilar. Och till skillnad från när du säljer bilen privat så kan du känna dig trygg i att allt går rätt till och att du faktiskt får dina pengar.

Att sälja bilen till bilhandlare är oftast en lika effektiv som smärtfri affär. Inte nog med att du slipper allt krångel med annonsering, telefonsamtal och bakgrundskontroll av potentiella köpare. I vissa fall kan du faktiskt göra en bättre affär än om du hade skött allting själv.

Visst förekommer det skambud även när du säljer din bil till bilhandlare. Men genom att göra lite research om prisnivåer i förväg så kan du undvika de mest uppenbara fällorna. Vet du däremot med dig att du är duktig på bilaffärer och vill sälja din bil privat så har vi sammanställt en guide på saker som kan vara bra att tänka på. Läs guiden här.

Byta in bilen hos en bilhandlare

Att byta in sin bil, det vill säga att sälja sin bil till en bilhandlare och köra därifrån med en ny är ett smidigt alternativ – inte minst för dig som vill slå två flugor i en smäll. Har du inte en klar idé om precis vilken bil du vill köpa kan ett inbyte vara en utmärkt lösning. Ofta kan bilhallen erbjuda dig ett flertal olika bilar som matchar dina behov och din plånbok.

Det kan dock vara svårt att värdera ett inbyte. Bilhandlaren har möjlighet att använda sin marginal på bilen som ska säljas för att lägga på inbytet. Det är den marginalen som du annars hoppas få pruta på. Det innebär att inbytespriset du kan bli erbjuden ska var högre än inköpspriset (där handlaren köper din bil utan att samtidigt få sälja en bil). Vill du i kronor och ören göra en riktigt bra affär är det nästan uteslutande bättre att sälja bilen till ett bra inköpspris först och sedan försöka pruta på bilen du vill köpa. Gör du på det sättet får du dessutom tillgång till hela marknaden och blir inte låst till den handlaren som vill ge ett bra inbytespris på din bil.

Tänk bara på att inte vänta för länge med ditt beslut. Begagnade bilar har  i regel väldigt hög omsättningsgrad. Detta betyder att erbjudandet du fick på fredag eftermiddag kanske inte längre gäller på måndag morgon.

Säljer en bil privat – så blir din bil mer attraktiv 

För att du ska få ett bra pris för din bil när du säljer den privat bör det vara i gott skick. Bilen ska vara besiktigad och servad och eventuella fel ska vara åtgärdade, även små skador som stenskott. Är skatten betald innan försäljning är detta också en stor fördel. Även om allt detta innebär kostnader för dig, kommer utgifterna vara gynnsamma då de ökar värdet på din bil.

  

Det är självklart även av stor vikt att bilen är ren och fräsch. Se till att polera bilen och genomföra en ordentlig motortvätt. Du skulle även kunna lämna in bilen på rekond. Även om det kostar en hel del, sparar det dig många timmars slit och resultatet är otroligt.

Sälja bilen privat  –  vad händer sen?

Säljer du din bil privat och inte genom en bilhandlare, kan du vara ansvarig för fel som hittas även efter att försäljningen är genomförd. Detta skulle exempelvis kunna vara ett fall där du känt till ett fel sedan tidigare men inte upplyst köparen eller att uppgifter du lämnat om bilens skick inte stämmer. Köparen har rätt att klaga om något inte stämmer överens med de uppgifter du lämnat om bilen vid försäljning. 

 

Om köparen upptäcker ett oväntat fel är du skyldig att åtgärda det utan att kräva köparen på någon extra kostnad. Saknas utrustning som utlovats, ska du ge köparen avdrag på priset. Köpet kan även hävas, om det varken går att laga bilen eller ge köparen ett prisavdrag.

 

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF