Meny
Sälja begagnad bil I Privat eller till bilhandlare? I Så bör du tänka! Sälja begagnad bil I Privat eller till bilhandlare? I Så bör du tänka!

bjorn-sennbrink-H29hD8UlziM-unsplash-scaled (1)

Sälja begagnad bil – Allt du behöver veta när du ska sälja bilen

När man väl börjat fundera på att sälja sin begagnade bil är ofta bland det första man gör att googla på hur man går tillväga. Det är då man upptäcker att det nästan finns lika många försäljningsalternativ som bilmodeller. Det är en djungel av marknadsplatser och företag som vill köpa din begagnade bil.

Var ska jag sälja min bil? 

När du ska sälja din bil kan du antingen göra det privat eller till en bilhandlare. Givetvis finns det för-och nackdelar med både det privata och det mer kommersiella sättet. Här lär du dig mer om vad som är bra att tänka på när du säljer din begagnade bil, oavsett metod.

 

Sälja bil snabbt

Att sälja bilen privat och ditt ansvar

Om du har skinn på näsan, god bilerfarenhet och mycket tid över, kan att sälja på marknadsplatser vara en idé. Genom att sälja sin begagnade bil på egen hand är det du som kontrollerar förhandlingen. Då kan du se till att tjäna de där extra tusenlapparna. Om du vill ta del av tips för att lyckas sälja bilen privat – läs 10 saker du behöver tänka på för att lyckas. 

Utmaningar med privat bilförsäljning

Att sälja en bil begagnat på en marknadsplats är lite som att spela på hästar, ibland går det alltså precis som man planerat. Men lika ofta blir upplevelsen raka motsatsen. Köpare ringer dig mitt på dagen, i mötet eller under middagen. Ofta endast för att leverera ett skambud.

 

Att bjuda hem främmande personer för en titt eller provkörning kan också vara påfrestande. Särskilt jobbigt är det om det visar sig att du inte heller lyckas få bilen sålt till det pris du förväntat dig. Men för den som har ett gäng vardagar och kvällar över för besök av potentiella köpare, kan det i vissa fall löna sig i plånboken.

En person som lutar sig mot dokument

Tips till den som vill sälja bilen via en marknadsplats:

 

Om du bestämt sig för att sälja din begagnade bil på en marknadsplats är det viktigt att du lägger tid på bilder och annons. Tvätta, städa bilen och beskriv den utförligt. Ingen vill köpa en bil av en säljare som verkar oseriös. Det kan vara bra att få en bilvärdering gjord, eller att skaffa ett referensbud genom Cardrop. Även noga undersöka vad andra säljer liknande bilar för. På så sätt får du bättre koll på vad du skall begära för pris. Vad som är viktigt att komma ihåg om man säljer bilen privat är att “säljes i befintligt skick” inte håller vid en eventuell tvist. Du som säljare står ansvarig för eventuella fel som upptäckts efter köpet. Kom därför ihåg att ärlighet varar längst, även i en bilförsäljning.

 

+ Du har själv kontroll över försäljningen

+ Möjligheten att tjäna ett par extra tusenlappar

– Mycket tids- och energikrävande

– Inga garantier

 

Att sälja begagnad bil till bilhandlare

 

De flesta bilhandlare är väldigt intresserade av att köpa begagnade bilar. Att sälja bilen till en bilhandlare brukar vara både det snabbare och minst smärtsamma alternativet. Du får prata med professionella individer som har stor erfarenhet i att köpa bilar.

 

En smidig bilförsäljning

Det är enkelt att få en snabb affär och du kan med största sannolikhet lita på att allt går rätt till. Problemet med att sälja en begagnad bil till bilhandlare är att det är svårare för dig som säljare att veta om du kan få bättre betalt någon annanstans. Visst kan man köra runt i sin stad och fråga de bilhandlare som finns i sin närhet och jämföra just deras bud men det är svårt att komma upp i ett större antal när man gör det på egen hand. 

Två personer skakar hand

Detta har Cardrop funnit en lösning på. Genom att ha byggt upp ett stort nordiskt nätverk av bilhandlare så når man ut till så många fler bilhandlare på en gång än om man kör runt i sitt närområde en helg. Sedan pressar Cardrop bilhandlarnas bud emot varandra för att sedan presentera det högsta för dig som säljare.

+ Snabbt och smidigt
+ Mycket bra betalt hos rätt bilhandlare

Det klassiska sättet, att endast åka till en bilhandlare, gör det svårt för dig att jämföra bud. Därför gör Cardrop det åt dig.

Bilpriser – vad får jag för pris när jag säljer min begagnade bil?

 

Det här med bilvärdering kan vara rätt klurigt. Det kan vara svårt att veta vad du bör förvänta dig att få när du säljer din begagnade bil. En del har inte koll på hur populär deras bil faktiskt är, men minst lika många har såklart en bättre bild av sin bil än vad marknaden har. Priset för en begagnad bil varierar såklart en hel del beroende på modell, ålder, hur många mil den kört och vilket skick den är i. 

Oavsett om du säljer bilen för att du spanat in en ny, eller pågrund av dess kostnader, så är försäljningspriset givetvis av högsta intresse. Nedan har vi summerat vad som till största del avgör priset, du kan även läsa mer om det här.

Hur fungerar en bilvärdering?

Det finns flera parametrar som avgör bilens värde vid en bilvärdering. Givetvis är det allra viktigaste vad för typ av bil det är, bilmärke och modell. Bilmodell i kombination med årsmodell och mätarställning säger en hel del om priset. Hur långt bilen har gått ligger nämligen oftast i korrelation med bilens skick. En bilägare som har sett till att få bilen på regelbunden service och tvätt kan oftast tjäna på detta när det är dags för försäljning.

 

Vad avgör bilpriset?

Det finns flera parametrar som avgör bilens värde. Givetvis är det allra viktigaste vad för typ av bil det är, bilmärke och modell. Bilmodell i kombination med årsmodell och mätarställning säger en hel del om priset. Hur långt bilen har gått ligger nämligen oftast i korrelation med bilens skick. En bilägare som har sett till att få bilen på regelbunden service och tvätt kan oftast tjäna på detta när det är dags för försäljning.

Vad vi på Cardrop har upptäckt under våra år i branschen är att inte ens bilhandlare klarar att värdera en bil till samma pris. Ofta kan det skilja så mycket som 20-30% i bilhandlarnas värdering av ett rimligt “inköpspris”, det är den här skillnaden i värdering och uppskattad säljbarhet som Cardrop tar tillvara på. Vi försöker hitta den “mest intresserade” köparen och det kan variera från dag till dag.

Hur snabbt förlorar bilen värde?

 

Priset minskar med ca 20% per år och dyr extrautrustning minskar snabbare. Man kan säga att en bil ungefär halveras i värde vart tredje år. Det är också “annonspriset hos handlare” man talar om då. Om man ska sälja bilen privat brukar man kunna sälja bilen för omkring 80-90% av “annonspriset hos handlare”. Att sälja bilen till en bilhandlare brukar innebära att man får omkring 70-85% av “annonspriset hos handlare”.

Det ska du tänka på när du säljer en begagnad bil

 

Det är viktigt att komma ihåg att när det är dags att sälja i andra hand så är köparna mer intresserade av bilfunktioner kopplade till kvalité och säkerhet. Skrytig teknik som dyra högtalare och GPS system är såklart bra, men inte det som gör den största skillnaden i plånboken. Dagens bilar uppdateras ständigt och de olika årsmodellerna skiljer sig och utvecklas. Därför kan en äldre årsmodell kännas mer omodern än den egentligen borde. Det är helt enkelt på grund av den snabba utvecklingen.

Så är det bäst att sälja privat eller till en bilhandlare?

En person som kastar pengar på ett kreditkort

Det är såklart svårt att svara på. Att sälja en begagnad bil privat innebär för många mycket mer krångel och jobb än vad de hade kunnat ana. Därför är det absolut inget vi rekommenderar någon som vill ha en smidig affär och problemfri affär. Genom att sälja bilen via en marknadsplats så har du full kontroll och kan sätta ditt pris själv. Men om det tjänar på det i slutändan på grund av allt arbete är svårt att säga. 

 

Genom att sälja till en bilhandlare så slipper du allt krångel, speciellt när bilförsäljningen sker online. Det är ofta en god idé att sälja din bil via en bilhandlare om du vill sälja den snabbt. Det är tydligt vad du får för pris för din begagnade bil, och du får förhoppningsvis tala med proffsiga personer som arbetar med att köpa bilar till vardags. Hamnar du hos rätt bilhandlare får du även ett bra bud som inte skiljer sig från det du får via marknadsplatserna.

 

Vi erbjuder 39 leveransplatser runt om i Sverige vilket innebär att du aldrig behöver åka långt – oavsett om du bor i Malmö, Göteborg, Stockholm eller i övriga landet när du vill sälja din bil.  

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF