Meny
Tre biltrender att ha koll på under 2022 - Cardrop Tre biltrender att ha koll på under 2022 - Cardrop

Cardrop-Volkswagen-ID3

Biltrender att ha koll på inför 2022

Hur mycket du kan köpa och sälja din bil för varierar mycket beroende på vad som efterfrågas för stunden. Till exempel har priset på begagnade bilar med automatlåda skjutit i höjden på senaste tiden. 

I det här blogginlägget tänkte vi på Cardrop därför titta närmare på tre starka trender inom bilvärlden. Föga förvånande handlar det en hel del om laddhybrider och elbilar (bland annat tar vi upp kommande elbilar 2022) men också om nya konsumentbeteenden som onlineköp och ökad andrahandsmarknad.

Fler väljer att köpa begagnad bil

Andrahandsmarknaden är hetare än någonsin och det finns många skäl till detta. Restriktioner och riktlinjer under corona ledde till nya resvanor vilket i sin tur gjorde att många som vanligtvis åkte kollektivt valde att skaffa bil för att överhuvudtaget kunna ta sig någonstans. 

Andra anledningar till att försäljningen av begagnade bilar slog nya rekord i fjol kan förklaras med att hela bilindustrin står inför stora förändringar. Övergången till el, prisutvecklingen för drivmedel och självkörande bilar är tre skäl som får konsumenterna att avvakta med nybilsköp. Av oro för att köpa en ny bil som snabbt blir omodern väljer många istället att satsa på en bra begagnad bil till ett lägre pris. 

Vill du veta hur mycket din bil är värd? Klicka här för att värdera din bil online. Självklart är det helt gratis.

Bilköp och -försäljning online ökar

En annan konsekvens av corona är att e-handeln ökade på bekostnad av traditionell försäljning. Detta är en trend som syns inom de flesta branscher och bilbranschen är inget undantag. Fler köpare är idag beredda att köpa och sälja bil på nätet, något som för många var otänkbart för bara några år sedan. Att läsa på om olika modeller, studera besiktningsprotokoll, posta i bilforum och jämföra priser är både lätt och roligt, förutsatt att man är motorintresserad. 

Eventuell provkörning får man dock vänta med tills dess att man stämt träff med säljaren. 

Sälj bilen online på Cardrop idag. Få bästa pris och slipp krångel med privatförsäljning.

Försäljningen av elbilar och laddhybrider ökar kraftigt

Trots att nybilsförsäljningen bromsar in så finns det en typ av bil som går emot trenden. Bonus Malus-systemet, skenande bränslepriser och större krav på minskade utsläpp har gjort att nyregistreringen av elbilar fördubblats från föregående år. I början av året var det i huvudsak företag som drog försäljningen av elbilar men från och med sensommaren/hösten så har privatpersoner dragit ifrån och utgör nu den största kundgruppen för nya rena elbilar. I och med ett ökat utbud av rena elbilsmodeller börjar andelen laddhybrider fasas ut. 

En märkbar trend är också att elbilar och laddhybrider börjar utgöra en större del av andrahandsutbudet. Många elbilsägare som köpte ny elbil för några år sedan är nu redo att uppgradera till en senare modell vilket innebär att utbudet av begagnade elbilar och laddhybrider ökar. 

Dags att sälja din bil till förmån för en ny elbil? Gör det via oss på Cardrop.com.

Kommande elbilar att hålla utkik efter 2022

En viktig förklaring till den stora försäljningsökningen av elbilar är att fler tillverkare tagit sig in på marknaden 2021. Här är några av de elbilar som vi spår blir storsäljare 2022. 

Volkswagen ID.5

2022 kommer coupéversionen av Sveriges mest sålda elbil Volkswagen ID.4. Utöver ett kapat tak har ID.5 fått uppdaterad mjukvara vilket ger snabbare laddning och en rad nya funktioner. Volkswagen ID.5  kommer med ett 77 kWh batteri som ger en räckvidd på upp till 52 mil. 

Volvo C40 Recharge

C40 Recharge är sportsback-versionen av den populära laddhybriden XC40. Men till skillnad från syskonmodellen XC40:n kommer C40 endast säljas som ren elbil. Volvos senaste elbil kommer med ett 75 kWh batteripack vars krafter fördelas på två elmotorer fram och bak. 

Kia EV6 GT

GT-versionen av Kias populära SUV EV6. Denna modell kommer med fyrhjulsdrift och imponerande 585 hk. Tillverkaren lovar också ultrasnabb laddning från 10 till 80% på blott 18 minuter med snabbladdare.  

Renault Megane E-Tech

En stor nyhet i elbilsvärlden är den elektrifierade modellen av Renault Mégane. Renault var tidigt ute med att erbjuda prisvärda elbilar med hög räckvidd (Zoe) och nu utökas sortimentet med en mer rymlig familjebil. Renault Mégane E-tech kommer med ett batteri på 40 kWh med 30 mils räckvidd eller ett på 60 kWh med 47 mils räckvidd. 

Mercedes-Benz EQE

Denna sedan av klassiskt Mercedes-snitt presenterades för första gången på bilmässan i München 2021 och spås bli en tuff konkurrent till Teslas Model S. Utrustad med ett 90 kWh-batteri har EQE en räckvidd på 66 mil. Planerad säljstart i slutet av 2022. 

Polestar 3

Spekulationerna kring hur Polestars nya elbil kommer se ut har varit många, men än så länge har elbilstillverkaren varit mycket sparsamma med information om sin kommande Polestar 3. Säkert är i alla fall att Polestar 3 planeras att börja tillverkas i Volvos fabrik i Kalifornien i början av 2022. 

BMX iX xDrive60

2022 kommer SUV:en xDrive60 som blir den kraftfullaste modellen i BMW:s elektriska flaggskepp-serie iX med upp till 600 hk. Utseendemässigt kommer den dock inte skilja sig så mycket från sina föregångare xDrive40 och xDrive50. BMW har ännu inte gått ut med något releasedatum eller hur mycket el-SUV:en kommer kosta.

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF