Meny
De 30 populäraste bilarna i Sverige 2022: märken & modeller De 30 populäraste bilarna i Sverige 2022: märken & modeller

Vit Kia EV6 parkerad utanför ett byggnad i modern arkitekturstil

Här är bilarna som svenskarna söker mest efter på Google (2022)

Grafik över de populäraste märkena och modellerna i Sverige från september 2021 till september 2022

Vilka bilar är populärast 2022? För att få svar på detta har vi på Cardrop gått igenom data från Google för att gallra fram de modeller och tillverkare vi söker mest efter på Google. Datan sträcker sig från september 2021 till september 2022 och omfattar sökningar gjorda från svenska datorer och mobila enheter. Scrolla ner för att se de 30 mest googlade bilmodellerna och märkena i Sverige i år.

Svart Tesla elbil parkerad på ett asfalterat underlag

De 30 mest googlade bilmärkena i Sverige 2022

Här är topp 30 biltillverkare som svenskarna sökte mest efter under det gångna året. Till skillnad från de mest googlade bilmodellerna (som du hittar längre ner på sidan) så är det de klassiska tillverkarna som dominerar denna lista. Undantaget är Tesla, som enda renodlade elbilstillverkare i topp 5. Nästa renodlade elbilsmärke, Polestar, kommer först på plats 7. 

Infografik över topp 30 mest eftersökta bilmärken i Sverige

De traditionella märkena får konkurrens av elbilar

Omställningen till fossiloberoende pågår för fullt runt om i landet och nya laddstationer och boxar installeras varje dag. Därför är det inte så konstigt att så många börjar titta på elbilar. 

Desto fler nöjer sig dock med att enbart äga aktier i Tesla. Därför bör man ta dessa siffror med en nypa salt. Huruvida en del av dessa googlingar även rör universalgeniet Nikola Tesla låter vi vara osagt. 

 

Klassiska bilmärken som Toyota, Volvo, Mercedes och BMW är fortsatt populära. Med många modeller i sina sortiment är det inte så osannolikt att man som kund först vill undersöka valmöjligheterna innan man gör en ny, mer specifik googling. 

De 30 mest googlade bilmodellerna i Sverige 2022

Att många svenskar funderar på att byta till en elbil syns tydligt i listan över de mest eftersökta modellerna 2022. Praktiska familjebilar som Kia EV6, Skoda Enyaq och Hyundai IONIQ 5 delar topp 5 med elbilar i premiumsegmentet som Tesla Model Y och Polestar 2.

 

Lite överraskande är att den första bensindrivna bilen på listan (Audi R8) kommer först på plats 9 över de mest googlade bilmodellerna i Sverige. När det kommer till Sveriges mest sålda bil, Volvos laddhybrid V60, så hamnar den först på en sjätteplats. 

Topp 30 mest googlade bilmodellerna i Sverige 2022

Vad kan vi utläsa från dessa siffror?

Elbilsrevolutionen är här för att stanna. Med ökade bränslepriser, fördelaktiga förmåner och ett ökat fokus på hållbarhet och miljö finns det alla anledning till att köpa en elbil. I takt med att fler bilmärken har börjat tillverka rena elbilar har också kundsegmentet breddats. Som vi nämnde här ovan så är det främst eldrivna SUV:ar och Crossover-modeller som folk googlar efter.

 

I vår artikel Elbilsstatistik kan du läsa mer om försäljningen av elbilar i år. 

 

Sedan ska sägas att bara för att man googlar på en viss bil behöver inte betyda att man planerar att köpa den. Ferrari F40 och Rolls Royce Phantom är två bra exempel på detta. Med en prislapp på runt 20 miljoner kronor är det kanske inte så sannolikt att vi börjar se massa F40 på de svenska vägarna de kommande månaderna. Men vem vet? Med varje trend (elbilar) kommer vanligtvis en mottrend (bränsleslukande supersportbilar med 471 hk).

Vit Kia EV6 parkerad utanför ett byggnad i modern arkitekturstil

Så fick vi fram siffrorna

För att få fram data kring vilka bilmärken och bilmodeller svenskar söker efter på Google använde vi oss av analysverktyget Ahrefs. Datan består av estimerad sökvolym per månad under de senaste 12 månaderna. Eftersom siffrorna är baserade på uppskattad sökvolym kan viss felmarginal förekomma. 

Intresserad på att sälja din bil? På Cardrop sköter vi hela affären åt dig och kan oftast ge dig ett bättre pris än vad din lokala bilhandlare kan erbjuda. Klicka på sälja bil för att läsa mer. 

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF