Meny
Sälja bil till utlandet – tips och tricks från Cardrop Sälja bil till utlandet – tips och tricks från Cardrop

salja-bil-till-utlandet

Sälja bil till utlandet – tips och tricks

Att sälja sin bil till någon i ett annat land kan verka som en krånglig process, men det behöver inte vara så. Det finns några saker du bör tänka på innan, under och efter försäljningen för att göra det så smidigt och säkert som möjligt. I den här artikeln ger vi dig några tips och tricks för hur du kan sälja din bil till utlandet.

Innan du säljer din bil till utlandet

Det första du bör göra är att ta reda på vad din bil är värd på den internationella marknaden. Du kan kolla på liknande annonser på nätet eller använda en professionell värderingstjänst. Var realistisk med priset och anpassa det efter efterfrågan och skick på bilen.

 

Nästa steg är att göra din bil så attraktiv som möjligt för potentiella köpare. Tvätta, städa och rengöra bilen ordentligt, både invändigt och utvändigt. Se också till att du har alla bilens dokument i ordning, som registreringsbevis, servicebok, besiktningsprotokoll och kvitton på eventuella reparationer.

Registreringsbevis: Del 1 & 2

Annonsera din bil till utlandet

Nu är det dags att lägga ut din bil för försäljning. Du kan använda olika plattformar på nätet. Om du vill nå en större publik kan du också annonsera på utländska sidor, som Autoscout24. Skriv en tydlig och informativ annons med bra bilder och beskrivning av bilen. Glöm inte att ange att du säljer bilen till utlandet och vilka villkor som gäller.

Var försiktig med vem du gör affärer med och var uppmärksam på eventuella bedrägeriförsök. Kontrollera köparens identitet och begär en handpenning innan ni träffas. Var också vaksam under provkörningen och låt inte köparen köra iväg med bilen utan dig eller dina nycklar.

Skriv ett avtal och ta emot betalningen

När ni har kommit överens om priset är det viktigt att ni skriver ett avtal som reglerar försäljningen. Avtalet bör innehålla uppgifter om säljare, köpare, bilen, priset, betalningssätt, leveransdatum och eventuella garantier eller reservationer. Ni ska båda skriva under avtalet och få varsin kopia.

Betalningen är en kritisk del av affären och det gäller att vara försiktig med hur du tar emot pengarna. Undvik kontanter eller checkar som kan vara falska eller ogiltiga. 

Använd hellre en säker betaltjänst, som låter dig ta emot pengar i flera valutor utan extra kostnader eller dåliga växelkurser. Med tjänster som till exempel Wise kan du få ett dedikerat kontonummer i euro, pund eller dollar och bara ge det till köparen för att få pengarna direkt till ditt konto.

Avregistrera bilen och anmäl exporten

När du har fått betalningen är det dags att avregistrera bilen från det svenska vägtrafikregistret. Det gör du genom att anmäla att bilen ska avregistreras på grund av export till Transportstyrelsen. Du ska skicka in del 2 av registreringsbeviset med din underskrift, en handling som visar att bilen har förts ut ur Sverige (till exempel ett registreringsbevis från mottagarlandet) och bilens registreringsskyltar.

Du ska också anmäla exporten till Tullverket om du säljer din bil till ett land utanför EU. Det gör du genom att fylla i en exportdeklaration på Tullverkets hemsida eller på en tullklareringsexpedition. Du ska ha med dig bilens registreringsbevis och försäljningsavtalet med köparen.

Sälj din bil enkelt och tryggt med Cardrop

Om du tycker att det låter för krångligt att sälja din bil till utlandet, finns det ett enklare och tryggare alternativ. Med Cardrop kan du sälja din bil på bara några minuter, utan att behöva annonsera, förhandla eller sköta pappersarbetet. Du får ett bra pris baserat på marknadsvärdet och du lämnar in din bil på en av landets många besiktningsstationer. Vi tar hand om allt och du får pengarna direkt på ditt konto.

Cardrop är den smarta lösningen för dig som vill sälja din bil till utan krångel. Läs mer om hur det fungerar och få en kostnadsfri värdering av din bil

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF