Meny
Ägarbyte utan registreringsbevis – detta gäller | Cardrop Ägarbyte utan registreringsbevis – detta gäller | Cardrop

agarbyte-av-bil-utan-regbevis

Ägarbyte utan registreringsbevis

På frågan om en bil kan byta ägare utan registreringsbevis är det korta svaret nej. Däremot behövs inte ett fysiskt registreringsbevis för ägarbyte, så länge du står som ägare i vägtrafikregistret. I det här inlägget ska vi gå in lite mer i detalj kring hur ägarbyten går till, samt vad du behöver veta om registreringsbevis vid ägarbyte. 

Vad är ett registreringsbevis?

Alla svenskregistrerade bilar har ett unikt registreringsbevis. Detta bevis innehåller i sin tur viktig information om själva bilen och dess ägarhistorik. Reg.beviset följer med från att bilen tas i trafik första gången tills dess att den avregistreras och skrotas (eller säljs till utlandet). Varje gång bilen byter ägare, eller då andra uppgifter om bilen tillkommer eller ändras, måste ett nytt registreringsbevis utfärdas. 

När ett nytt registreringsbevis utfärdas blir det tidigare beviset automatiskt ogiltigt. 

Registeringsbevis

Registreringsbeviset består av två delar: en blå och en gul. 

Den blå delen, som också kallas för del 1, innehåller allmänna och tekniska uppgifter om bilen. Här hittar du bland annat information om vem som äger eller använder bilen, huruvida bilen är leasad, köpt på avbetalning, med mera. Är bilen leasad skickas denna del till leasingtagaren, medan den andra gula delen skickas till leasinggivaren. 

I den blå delen finns även en behörighetskod som behövs för att kunna genomföra ägarbyte online i Transportstyrelsens e-tjänst, samt en talong som du kan använda för att anmäla av- och påställning, beställa nya skyltar eller en ny utskrift av registreringsbevisets del 2. 

Registreringsbevisets andra del, den gula, är ett intyg på att du faktiskt är den registrerade ägaren av bilen. Därför ska denna del betraktas som en värdehandling. I denna del finns även uppgifter om eventuella tidigare ägare. Med den gula delen kan du genomföra ägarbyte skriftligen, eller i Transportstyrelsens app (då använder du QR-koden som finns på det gula beviset). Om du leasar din bil så är det leasingbolaget som har den här delen, eftersom de tekniskt sett äger bilen.

Köper du en bil från någon som har ägt bilen sedan 2004 eller tidigare så kan det hända att registreringsbeviset bara består av en del. Registreringsbevis som utfärdats innan EU-harmoniseringen trädde i kraft 2004 är fortfarande giltiga, så länge det är den senaste utskriften. 

Vad gör jag om jag har tappat bort mitt registreringsbevis?

Har du tappat bort ditt registreringsbevis kan du enkelt beställa ett nytt via Transportstyrelsens webbplats. För detta behöver du E-legitimation (Bank-ID) och behörighetskoden från del 1. Tänk dock på att det senast utfärdade beviset kommer ha ett annat nummer än det borttappade beviset (som automatiskt blir ogiltigt). Skälet till detta är att det av säkerhetsskäl bara får finnas ett exemplar av registreringsbeviset i omlopp. 

Däremot kan du som äger bilen beställa en dubblett av del 2 (den gula delen) om du så vill. Det gör du via Transportstyrelsens e-tjänst. Välj om du vill ha dubbletten skickad till din adress (avgiftsfritt) eller till ditt postombud (mot utlämningsavgift och id-kontroll). 

Hur fungerar ägarbyte utan registreringsbevis? 

Det är alltid viktigt att hålla koll på sina papper och registreringsbevis. Dock är det inte längre lika viktigt som det en gång var. Idag går det nämligen att genomföra ett ägarbyte online och då krävs inget fysiskt registreringsbevis. Dock krävs behörighetskoden från registreringsbevisets första del (den blåa). Så länge du står som ägare i Transportstyrelsens vägtrafikregister och har behörighetskoden så ska det inte vara några problem att skriva över din bil till någon annan. Det enda som behövs är att du och köparen identifierar er med Bank-ID. 

 

Går du i tankar att sälja din bil? I så fall kan det vara smart att kolla så att du har alla papper i ordning. Hittar du inte ditt registreringsbevis är det bara att beställa ett nytt och vänta med att lägga upp annonsen tills dess att det nya beviset kommit på posten. 

Göra ägarbyte av en bil som tillhör ens fru, vän eller ett dödsbo

Du kanske är den ende som använder bilen och betalar för allt från besiktning till nya vindrutetorkare. Detta betyder dock inte att du äger den. Tekniskt sett är det personen som står som ägare i registreringsbevisets gula del som faktiskt äger bilen. Så vill du sälja bilen behöver du be din släkting, partner eller kompis att närvara när ägarbytet ska ske. Befinner sig personen på annan ort kan ni använda Transportstyrelsens webbtjänst. 

 

Har bilens ägare dött så är det ägarens dödsbo som har rätt att sälja bilen. För detta krävs det senaste utfärdade reg beviset. Om det är borta kan ni beställa ett nytt från Transportstyrelsen. Då skickas båda delarna till den avlidnes folkbokföringsadress. Kom ihåg att alla dödsbodelägare måste godkänna försäljning. 

Hur går ägarbytet till hos Cardrop?

Vi på Cardrop sysslar med förmedling av begagnade bilar. Vi har fått Transportstyrelsens förtroende att själva genomföra ägarbyten i deras databas, via s.k. Direktanmälan. När du säljer din bil genom oss så skickar du oss ditt registreringsbevis först när du har pengarna på kontot. Tryggt, smidigt och snabbt! 

 

Funderar du på att byta bil inför den stundande sommaren? Få en gratis värdering online av din bil på Cardrop. Genom åren har vi kunnat erbjuda priser som i snitt ligger 5-10 % över det din lokala bilhandlare kan ge. Nyfiken att veta mer om vår affärsmodell? På vår sida med vanliga frågor och svar har vi samlat det mesta du kan tänkas vilja veta. 

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF