Meny
LISTA: Kommande elbilar 2023 | Modellerna du inte får missa LISTA: Kommande elbilar 2023 | Modellerna du inte får missa

Två bilar parkerade från sidan

LISTA: Kommande elbilar 2023 | Modellerna du inte får missa

Det utlovas ett händelserikt år för alla som ser fram emot att nya spännande elbilar ska lanseras och börja levereras till Sverige. Några av våra allra främsta bilmärken som Volvo, Opel, BMW och Jeep finns med bland de tillverkare som har kommande elbilar 2023, och lyxmärket Rolls-Royce släpper sin allra första eldrivna modell. Ja, det är bara några få av alla elbilsmodeller som vi kan få ta del av detta år. 

 

Nedan har Cardrop listat de mest omtalade nyheterna på elbilsmarknaden 2023. Vi vill även förtydliga att vissa modeller och leveranser är bekräftade medan andra är något mer preliminära. Oavsett innehåller denna lista flera spännande tillskott på den gröna bilmarknaden som du bara inte får missa.

Opel Astra-e

Opels populära bilmodell Astra kommer under 2023 även som elbil. Bilen har en motor på 115 kW, ett batteri på 54 kWh och en räckvidd på omkring 400 km. Den har även 100 kW som maximal laddeffekt vid snabbladdning och 11 kW vid trefas hemmaladdning. Behöver du egentligen veta mer än så? 

Jeep Avenger

Jeep gör elbilsdebut på den europeiska marknaden med suven Jeep Avenger. Denna framhjulsdrivna elbil har en motor med 156 hästkrafter som ger 260 Nm vridmoment. Trots framhjulsdriften har bilen även funktionerna Selec-Terrain och Hill Descent Control. Batteriet är på 54 kWh och kan laddas upp till 100 kW. Målet sägs även vara en räckvidd på upp till 400 km. 

Audi Q8 e-tron

Audis första elbil e-tron får nu ett ordentligt ansiktslyft med allt från ny beteckning till en uppdaterad design och upp till 40 procent längre räckvidd. I samband med uppdateringen byter bilen även namn till Audi Q8 e-tron. 

 

Motorn är den samma som på den äldre modellen. Däremot har denna nya elbil ökad batterikapacitet. Insteget får nu 89 kWh netto. Detta är samma kWh som för den äldre modellens stora batteri och räcker till omkring 500 km. 

Polestar 3

Polestar 3 är inspirerad av konceptbilen Precept med stort fokus på aerodynamiken som gör den “hal” och med det sagt snabb. Den har en främre vinge som är integrerad i huven samt en bakre takvinge och ett så kallat aero-blad. Vad gäller räckvidd tar den sig 610 km med ett batteri på 111 kWh.

Volvo EX90

Volvo EX90 är en sjusitsig elbil som erbjuder upp till 600 km räckvidd från ett batteri på 111 kWh. Den har snabbladdning som går från 10 till 80 procent på 30 minuter vilket är mycket imponerande med tanke på batteriets storlek. Däremot behöver du en snabbladdare med en effekt på upp till 250 kW för att uppnå denna hastighet. 

BMW iX1

BMW X1- familjen utökas 2023 med den helelektriska nykomlingen BMW iX1. Detta är en elbil med imponerande designspråk och hög komfort i kupén. Den behöver endast laddas i 10 minuter på en snabbladdningsstation för att nå en räckvidd på upp till 120 km. Här kan du dessutom ladda upp till 80 procent på under 30 minuter. 

Lotus Eletre

Lotus nya elektriska super-suv erbjuds i tre varianter: Eletre, Eletre S och Eletre R. De två förstnämnda har en motor på 603 hästkrafter och den sista på hela 905. Alla har de en elmotor både fram och bak och ett 112 kWh stort batteri som laddas från 10 till 80 procent på 20 minuter. Räckvidden ska vara 600 km för grundversionen och 490 km för 905-hästaren. De första leveranserna kommer igång i början av 2023. 

Fisker Ocean

Den första leveransen av den nya elbilen Fisker Ocean ska nå Sverige under 2023. Bilen erbjuder fyrhjulsdrift, dubbla motorer och en räckvidd på upp till 630 km. 

Peugeot e-308 SW

Hos nya Peugeot e-308 SW hittar du en nyutvecklad elmotor på 156 hästkrafter och ett sprillans nytt batteri med 54 kWh kapacitet. Peugeot har fokuseret på att ta fram en elbil med en så låg energiförbrukning som möjligt och utlovar 12,7 kWh/100 km – bland annat med hjälp av speciellt utformade 18-tumshjul.

Sono Sion

2023 är året då denna nya solcellselbil går i produktion. Bilen har 305 km i räckvidd från ett batteri på 54 kWh, snabbladdning på 75 kW och dubbelriktad AC-laddning på 11 kW. Man menar även på att solpanelerna ska minimera behovet av laddning med fyra gånger. 

Hyundai IONIQ 5 N

Denna nya elbil är en sportigare variant av Hyundai IONIQ 5 och väntas ha en imponerande prestanda med omkring 600 hästkrafter. Bilen sägas likna Kia EV6 GT som har en effekt på 430 kW och klarar 0-100 km/h på hissnande 3,5 sekunder. 

Hongqi E-HS9

Förstklassig lyx stod i fokus när nya Hongqi E-HS9 tillverkades. Detta är en rymlig suv som går att få med antingen sex eller sju sittplatser. I Sverige kommer den gå att köpa i två utföranden och modellen med störst batteri har en räckvidd på 465 km, samt en motor som levererar 551 hästkrafter. 

 

Är du intresserad av att köpa en elbil? Då kanske du även vill läsa vår artikeln om fördelarna med att köra elbil.

 

Audi A6 e-tron

Audi A6 e-tron är en premiumsedan med upp till 700 km räckvidd. Bilen sägs ha 476 hästkrafter och 800 Nm i den fyrhjulsdrivna Quattro-versionen. Det kommer dessutom en bakhjulsdriven version med lägre effekt.

DFSK Seres 5

Denna nya elbil är utrustad med ett batteri på 88 kWh och ska leverera en räckvidd på upp till 450 km. Välj om du vill ha bilen bakhjulsdriven med en motor på 255 kW eller som fyrhjulsdriven med en effekt på hela 510 kW.

Toyota bZ small crossover

Denna nya elbil är en mindre crossover med lanseringsdatum 2023. Målet med bilen har varit att kunna erbjuda en så lång räckvidd som möjligt från ett litet batteri, genom att sänka förbrukningen.  

Honda e:Ny1

Honda e:Ny 1 sticker ut från mängden på många olika sätt. Detta är en mellanstor stuv speciellt ämnad för europeiska kunder. Vi vet inte så mycket om den i dagsläget mer än att den liknar e:NS1 och e:NP1 vilka rymmer ett batteripack på runt 68 kWh och ha en ungefärlig räckvidd på 500 km. 

Aiways U6

Denna nya elbil bygger på Airways elbilsplattfrom MAS med en egenutvecklad motor som har en effekt på 160 kW. Bilen vägen 1 790 kg och accelererar från 0-100 km/h på 6,9 sekunder. Som högst kan den komma upp i en hastighet av 160 km/h. Airway själv beskriver modellen som sportig och de första leveranserna kommer ske någon gång i början av 2023. 

Hyundai IONIQ 6

Nya IONIQ 6 med en strömlinjeformad design är IONIQ-seriens nyaste modell. Bilen är skapad för att ge ett personligt och flexibelt utrymme. Den kommer med både bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift och batteriet levererar 239 kW. Den klarar även av att accelerera från 0-100 km/h på 5,1 sekunder. 

Ora Funky Cat

Det kinesiska företaget Great Wall Motors har tagit fram elbilen Ora Funky Cat som under 2023 kommer börja levereras till Sverige. Detta är en liten kompakt elbil och det största batteriet som går att köpa till modellen är 63 kWh med en räckvidd på 420 km. 

Mercedes EQE SUV

Detta är en större suv i en enklare modell jämfört med det exklusiva syskonet EQS SUV. Däremot håller bilen en mycket hög standard. Världspremiären av Mercedes EQE SUV hölls i oktober 2022 men bilen börjar säljas och levereras nu under 2023. 

Volkswagen ID. Aero

Denna elbil från Volkswagen har ett batteri på 77 kWh med en förväntad räckvidd på upp till 620 km. Bilen finns i dagsläget enbart på den på den kinesiska marknaden, men det kommer en version möjlig att köpa i Europa under början av 2023. Nästa år kommer den även som kombi. 

Maserati GranTurismo Folgore

Maserati har nu även tillverkat en lyxig elbil och under 2023 har Maserati GranTurismo världspremiär. Detta är ett ordentligt kraftpaket med 1200 hästkrafter och det sägs att den ska klara 0-100 km/h på 2,3 sekunder. Dessutom erbjuder den är toppfart på 320 km/h. 

Maserati Grecale Folgore

Det tar inte slut där för Maserati. Under 2023 har de även premiär för en ny elsuv. Modellen heter Grecale Folgore – och här har man inte snålat med prestandan. Ebilen erbjuder en toppfart på 285 km/h och en acceleration från 0-100 km/h på 3,8 sekunder. 

Xpeng P7

Xpeng P7 är en eldriven sedan med omkring 400 till 550 km i räckvidd beroende på utförande. Bilen kommer börja levereras till Sverige under 2023.

Kia EV9

Kias nya stora suv EV9 lanseras i början av 2023. Modellen bygger på samma plattform som Kia EV6 med gott om utrymme och sittplatser. I dagsläget finns det inga specifika detaljer vad gäller prestanda. Däremot har bilen i konceptform en räckvidd på runt 530 km och plats för sju personer fördelade över tre stolsrader. 

Rolls-Royce Spectre

Rolls-Royce Spectre är det exklusiva bilmärkets Rolls-Royce första elbil och beskrivs som otroligt snabb och lyxig. Bilen bygger på en självbärande aluminiumkonstruktion som ska vara 30 procent mer vridstyv än någon tidigare bilmodell från märket. Den har dessutom ett stort batteripaket som räcker till 520 km körning. Tyvärr finns det inte fler specifikationer i dagsläget men modellen tros ha 600 hästkrafter baserat på tidigare uttalanden. 

Lightyear 0

Detta är världens i dagsläget mest aerodynamiska elbil som börjar levereras till Sverige under 2023. Bilen har 625 km i räckvidd från ett batteri på 60 kWh. Solpanelerna på bilens kaross kan dessutom ladda batterierna så att bilen kan gå omkring 70 km om dagen.

MG Cyberster

MG Cyberster är en eldriven sportbil och beskrivs som en högpresterande tvåsitsig roadster. Elbilen ska ha en imponerande prestanda och klarar 0-100 km/h på under tre sekunder. Bilen har en räckvidd på 800 km. 

 

Skulle du vilja sälja din gamla elbil för att köpa en ny? Då kan du sälja den till Cardrop. Vi köper din bil och säljer den till en bilhandlare. 

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF