Meny
Vad kostar det att leasa en bil? | Cardrop Vad kostar det att leasa en bil? | Cardrop

Svart bildörr som öppnas via bilhandtaget av en person

Vad kostar det att leasa en bil?

Vad det kostar att leasa en bil kan variera en hel del. Bilmodell, märke, bilens utrustning och antal mil per år är bara några faktorer som är avgörande när det kommer till pris för leasing. Det kan dessutom tillkomma fler kostnader. Förslagsvis inköp av vinterdäck som inte följer med bilen. Men vad kostar det då att leasa en bil? Vanligast är att leasingpriset börjar någonstans runt 2000 kronor per månad – men kan vara många tusenlappar högre än så. Mer om priset för att leasa en bil kan du läsa nedan.  

Går det att leasa en bil billigt?

Elbilar har ofta relativt höga inköpspriser och kräver en större kontantinsats. Därför är dessa också populära att leasa. Vid leasing ersätts kontantinsats och billån med en månadsavgift. Var alltid noga med att kontrollera vad som ingår i priset om du vill leasa en bil billigt. Vissa nödvändigheter som inte ingår, kommer du behöva betala för utöver månadskostnaden.  

 

I kostnaden för att leasa en bil ingår ett givet miltal per år. Om du överskrider det miltalet kommer du att få betala en större kostnad. I vissa fall debiteras varje överskriden mil med en viss summa. I avtalet ingår service, oftast en gång per år. För det mesta medräknas sommardäck – men inte vinterdäck. Vi rekommenderar att du lägger ihop alla övriga kostnader tillsammans med månadskostnaden för att räkna ut vad det kostar att leasa en bil. 

 

Det är såklart upp till aktören som leasar bilen vad som ska ingå i avtalet och månadskostnaden. Jämför olika bilmärken och modeller för att hitta en billig leasingbil. 

Fördelar med att leasa bil

Nackdelar med att leasa bil

Vanliga kostnader för leasad bil

Tecknande av leasingavtal 

När du leasar en bil är du bunden till ett avtal. Tittar du enbart på månadskostnaden kan priset kännas rimligt, men i längden blir summan ofta relativt hög. 

 

Bränsle

Du står själv för kostnaden för drivmedel. En bensinbil är billig i inköp men är sämre ekonomiskt om du leasar eftersom bensin är dyrt. En hybrid eller elbil är då att föredra då de är billiga i drift men dyra i inköp. 

 

Skatt

Ingår inte alltid. Läs avtalet noga.

 

Försäkring

Ingår inte alltid. Läs avtalet noga.

 

Parkering

Har du inte möjlighet att parkera på egen tomt kan kostnaderna för parkering bli dyra. Att hyra garage kostar oftast mer medan det är billigare att parkera längs gatan. Detta är däremot inte ett alternativ som är möjligt överallt. 

 

Service

Kostnaden för service och normalt underhåll ingår ofta i priset för leasingen. 

 

Däck och tillbehör

Det tillkommer alltid kostnader för tillbehör. Torkarblad, spolarvätska och däck kan behöva bytas ut. Slitagen måste vara “normala” när du lämnar tillbaka bilen. 

Två former av leasing

Operationell leasing 

Vid operationell leasing bär bolaget som leasar bilen ansvaret även efter att bilen varit uthyrd. Upplägget är vanligast bland bolag som hyr till privatpersoner, men det förekommer även allt oftare vid uthyrning till företag. Du slipper tänka på andrahandsvärdet, även om du behöver följa riktlinjerna för slitage och miltal. Fördelen vid företagsleasing är att kostnaden vid operationell leasing tas upp som en hyra och en direktkostnad för bolaget. Ni får då bättre soliditet eftersom det egna kapitalet inte används. 

 

Finansiell leasing 

Finansiell leasing är den vanligaste formen av leasing samt den form som flest föredrar. Den liknar mer ett lån där bilen står som säkerhet och leasingtagaren står som ansvarig för bilens restvärde efter leasingperioden. När avtalet tagit slut kan du som leasar bestämma dig för att antingen köpa loss bilen för restvärdet, eller fråga finansbolaget efter ett inbytespris. Här är det mycket fördelaktigt om man inte valt en för låg månadskostnad, då detta resulterar i ett  högt restvärde. Ett lägre restvärde lämnar mer pengar kvar till nästkommande leasingbil. 

Vad kostar det att leasa en bil privat?

Leasingtiden är oftast tre år och den utsatta körsträckan per år är vanligtvis omkring 1000 till 2000 mil. När du leasar en bil privat genom operationell leasing äger du inte bilen och behöver därför inte ta risken för bilens värdeminskning eller ansvara för att sedan sälja den begagnat. Du betalar den avtalade månadskostnaden och lämnar tillbaka bilen i normalskick. 

 

När du leasar en bil privat kan du själv påverka kostnaderna genom att ta reda på vilken som är den billigaste bilen att leasa samt reglera vilken utrustning du behöver och hur många mil om året du vill köra. 

 

Kom ihåg att månadskostnaden för privatleasing baseras på referensräntan STIBOR och följer eventuella förändringar av denna ränta. Räntedelen kan med det sagt både gå upp och ner och då förändra månadskostnaden under avtalsperioden.

  

Har du dålig koll på olika bilmodeller? Testa dina kunskaper i vårt bil-quiz, kanske har du bättre koll än vad du först trott.

Vad kostar det att leasa bil på företag?

När du jämför privatleasing med att leasa bil på företag är det sistnämnda en mycket mer förmånlig finansieringsform. Företaget har exempelvis möjlighet att dra av halva momsen som en avdragsgill kostnad och du slipper binda upp eget kapital. Har du möjlighet att ta ut en tjänstebil som förmånsbil från ditt företag slipper du dessutom oroa dig för oförutsedda utgifter, värdeminskning och billån. 

Sammanfattning

Att leasa en bil är ofta ett bra alternativ om du är i behov av ett fordon, men inte har möjlighet att köpa en på egen hand. Vänder du dig till finansiell leasing har du dessutom möjlighet att köpa ut bilen efter att kontraktet gått ut. 

 

Kom dock ihåg att leasing nästan alltid kostar mer i längden. Det är därför bättre att köpa om du har möjlighet. Ett alternativ är att köpa en bil begagnat. Äger du en bil har du dessutom möjlighet att sälja den när du vill byta. Då kan du vända dig till en bilhandlare likt Cardrop. Vi köper din bil och tar hand om hela affären åt dig. Vill du sälja din gamla bil och byta den mot en ny, eller kanske leasa istället? Vi ser till att din bilförsäljning är smidig och välbetald.

 

Låt oss värdera ditt fordon redan idag! 

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF