Meny
Sälja bil med restvärde: En guide för dig som vill byta bil Sälja bil med restvärde: En guide för dig som vill byta bil

Körandes grå bil

Sälja bil med restvärde: En guide för dig som vill byta bil

Om du har köpt en bil med restvärde, det vill säga att du har betalat en del av bilens pris och har kvar en skuld som ska betalas vid slutet av avtalet, kan du undra hur du ska göra om du vill sälja bilen innan avtalet löper ut. Det kan finnas olika anledningar till att du vill byta bil, till exempel att du behöver en större eller mindre bil, att du vill ha en nyare eller miljövänligare bil, eller att du helt enkelt har tröttnat på din nuvarande bil.

 

Men att sälja en bil med restvärde är inte lika enkelt som att sälja en bil utan skuld. Det kräver mer planering, arbete och kostnader. I den här artikeln ska vi gå igenom vad du behöver veta och göra för att sälja din bil med restvärde på ett smidigt och säkert sätt.

Vad är restvärde?

Restvärde är den del av bilens pris som du inte har betalat när du köper en bil med ett finansieringsavtal. Det kan vara ett billån, ett leasingavtal eller ett privatleasingavtal. Restvärdet bestäms i förväg när du skriver avtalet och är oftast baserat på bilens beräknade värde vid slutet av avtalet. Restvärdet ska betalas till finansbolaget när avtalet löper ut, antingen genom att du lämnar tillbaka bilen eller genom att du köper loss den.

Varför kan det vara svårt att sälja en bil med restvärde?

Det finns flera utmaningar med att sälja en bil med restvärde innan avtalet löper ut. För det första måste du kontrollera ditt avtal och se vad som gäller för din situation. Vissa avtal tillåter dig att sälja bilen till en annan person eller ett företag, men då måste du betala restvärdet till finansbolaget först. 

 

Andra avtal kräver att du lämnar tillbaka bilen till finansbolaget och betalar en avgift för att bryta avtalet. Du bör också kolla om det finns några andra villkor eller begränsningar som påverkar din möjlighet att sälja bilen, till exempel om det finns någon kilometerbegränsning, servicekrav eller skadeförsäkring.

 

För det andra måste du hitta en köpare som är villig att ta över ditt avtal eller betala hela bilens pris inklusive restvärdet. Det kan vara svårt att hitta en sådan köpare, eftersom många föredrar att köpa bilar utan skuld eller med lägre restvärde. Du kan därför ta hjälp av tjänster som Cardrop, och sälja din bil tryggt via en handlare som är van att hantera försäljningar av bilar med restvärde, lån eller leasing. 

 

För det tredje måste du slutföra affären på ett säkert och korrekt sätt. Du bör skriva ett köpekontrakt där du anger alla detaljer om bilen, priset, restvärdet och avtalet. Du bör också kontakta finansbolaget och informera dem om att du ska sälja bilen och hur du ska betala restvärdet. Du kan antingen betala restvärdet i förväg och få ett kvitto från finansbolaget, eller så kan du låta köparen betala restvärdet direkt till finansbolaget och få ett kvitto från dem.

Vad ska du tänka på när du säljer en bil med restvärde?

Här är några tips och råd för dig som vill sälja en bil med restvärde:

Läs ditt avtal noggrant och se vad som gäller för din situation. Om du är osäker, kontakta finansbolaget och fråga dem om dina möjligheter och skyldigheter.

Jämför restvärdet med bilens marknadsvärde och se om det är värt att sälja bilen eller inte. Om restvärdet är högre än marknadsvärdet, kan det vara bättre att vänta tills avtalet löper ut och lämna tillbaka bilen. Om restvärdet är lägre än marknadsvärdet, kan det vara en bra idé att sälja bilen och tjäna på skillnaden.

Var tydlig med din situation när du annonserar din bil och hitta en seriös köpare som är villig att ta över ditt avtal eller betala hela priset. Var ärlig om bilens skick, historik och eventuella skador. Använd bra bilder och beskrivningar för att locka potentiella köpare.

Se till att slutföra affären på ett säkert och korrekt sätt och få alla kvitton och dokument som bevisar att restvärdet är betalt och att ägarbytet är gjort. Använd gärna en digital tjänst som kan kontrollera bilens uppgifter och historik. Undvik att ta emot kontanter eller betala via Swish, eftersom det kan vara svårt att spåra transaktionen. Använd hellre ett bankkonto eller en betalningsförmedlare som Klarna eller Payson.

Vi sammanfattar hur du säljer en bil med restvärde

Att sälja en bil med restvärde kan vara komplicerat och kräva extra arbete och kostnader. Du bör alltid läsa ditt avtal noggrant och se vad som gäller för din situation. Du bör också vara tydlig med din situation när du annonserar din bil och hitta en seriös köpare som är villig att ta över ditt avtal eller betala hela priset. Du bör också se till att slutföra affären på ett säkert och korrekt sätt och få alla kvitton och dokument som bevisar att restvärdet är betalt och att ägarbytet är gjort.

 

Om du följer dessa steg, kan du sälja din bil med restvärde på ett smidigt och säkert sätt. Lycka till!

 

Vill du ha hjälp finns Cardrop här för dig. Få bud på din bil, snabbt och kostnadsfritt. 

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF