Meny
Punktering på bildäck? Så här löser du smidigast situationen! Punktering på bildäck? Så här löser du smidigast situationen!

Punkterat däck på personbil

Punktering – Hur ska du göra?

Punkteringar är aldrig roliga, men de är något som de flesta bilägare någon gång kommer att stöta på. I den här artikeln kommer vi ge en guide på hur du kan hantera punktering och vad du kan göra för att förebygga dem.

Vad är en punktering?

En punktering inträffar när däcket blir skadat och luften läcker ut. Det kan bero på en rad olika faktorer, inklusive spikar, glas eller andra skarpa föremål på vägen. En punktering kan vara farlig om den inte hanteras på rätt sätt, så det är viktigt att veta vad man ska göra om det händer.

Förebyggande åtgärder

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för en punktering:

Kontrollera däcktrycket regelbundet: Att ha rätt däcktryck är avgörande för att undvika punkteringar. Se till att kontrollera däcktrycket minst en gång i månaden och fyll på luft vid behov. Vid besiktning av din bil kommer dina däck kontrolleras så de följer de regler och riktlinjer som finns.

 

Undvik skarpa föremål på vägen: Var försiktig när du kör och undvik att köra över skarpa föremål som spikar eller glas.

 

Investera i punkteringsfria däck: Punkteringsfria däck har förstärkta kanter som gör att de fungerar även utan luft i däcken. Dessa däck minskar även risken för att däcket ska flyga av eller att själva hjulet ska skadas om det skulle bli punktering.

Vad ska du göra om du får en punktering?

Om du får en punktering är det viktigt att agera snabbt och säkert. Följ dessa stegen:

 

 1. Stanna på en säker plats: Försök att stanna på en plats där du inte blockerar trafiken och där du kan arbeta säkert. 
 2.  
 3. Sätt på varningsblinkers: Se till att sätta på varningsblinkers för att varna andra förare om din situation. 
 4.  
 5. Sätt ut varningstriangeln: Sätta ut varningstriangeln om du tvingas stanna vid vägrenen. Var försiktig när du sätter ut varningstriangeln och tänk på att gå utanför räcket om det finns ett. Du ska alltid sätta ut varningstriangeln om hastigheten är högre än 50km/h och ska placeras på ett avstånd av minst 100 meter.
 6.  

Läs mer om vad du bör ha i bilen.

 

 1. Punkterings-kit: (Om du inte äger ett punkterings-kit kan du hoppa vidare till nästa steg) Punkteringsspray bildar ett skum som tätar och fyller mindre punkteringar på nolltid. Du fyller däcket med sprayen genom ventilen. Efter man har använt produkten på punkteringen behöver man bara pumpa däcket igen genom en handburen kompressor och kan därefter köra vidare. Tänk på att inte köra längre sträckor eller i en hastighet över 80 km/h. 
 2.  
 3. Byt till reservdäcket: Om du har ett reservdäck, byt till det så snart som möjligt. Guide till detta kommer här under.
 4.  
 5. Laga eller byt ut däcket: Om du inte har ett reservdäck eller om det inte går att laga ditt nuvarande däck, kontakta en professionell verkstad för hjälp med att laga eller byta ut däcket. 

 

Guide till byte av reservdäck?

 1. Hitta verktygen: Ta fram verktygen som behövs för att byta däck, domkraften, hjulmutternyckeln och reservdäcket. Det finns vissa saker som är nödvändiga att ha i bilen och borde regelbundet kontrollera så att allt fungerar.
 2.  
 3. 1. Lyft bilen: Placera domkraften under bilen på en stabil plats, vanligtvis under bilen nära det punkterade däcket. Följ instruktionerna i fordonsmanualen för att lyfta upp bilen med domkraften.
 4.  
 5. 2. Lossa hjulmuttrarna: Använd hjulmutternyckeln för att lossa hjulmuttrarna på det punkterade däcket. Vrid moturs för att lossa dem.
 6.  
 7. 3. Ta bort det punkterade däcket: Lyft försiktigt av det punkterade däcket från navet och placera det åt sidan.
 8.  
 9. 4. Montera reservdäcket: Placera reservdäcket på navet och skruva fast hjulmuttrarna så långt som möjligt.
 10.  
 11. 5. Sänk bilen: Använd domkraften för att sakta sänka ner bilen till marken igen.
 12.  
 13. 6. Dra åt hjulmuttrarna: Använd hjulmutternyckeln för att dra åt hjulmuttrarna så mycket som möjligt i en diagonalt motsatt ordning. Detta hjälper till att säkerställa en jämn fördelning av spänningen på hjulet.
 14.  
 15. 7. Kontrollera lufttrycket: Kontrollera lufttrycket i reservdäcket och se till att det är korrekt enligt fordonsmanualen.
 16.  
 17. 8. Byt ut det punkterade däcket: Ta med det punkterade däcket till en professionell verkstad för reparation eller byte.

 

Hur långt kan man köra med reservhjul?

Ett reservdäck är en temporär lösning som kan användas för att ta dig till närmaste verkstad eller servicecenter. Det är viktigt att komma ihåg att reservdäcket inte är avsett för långvarig användning och har vissa begränsningar.

 

När det gäller hur långt man kan köra med ett reservdäck varierar det beroende på däckets tillstånd och typ av däck. Generellt sett rekommenderas det att du inte kör mer än 8 mil med ett reservdäck. Det är viktigt att du kontrollerar däcket regelbundet och ser till att det är i gott skick innan du ger dig ut på vägen.

 

När det gäller hastighetsbegränsningar för reservdäck, rekommenderas det att du inte kör snabbare än 80 km/h (brukar stå på hjulet vilken hastighet som rekommenderas för just det hjulet). Reservdäck är vanligtvis inte utformade för höga hastigheter och kan vara mindre stabila än vanliga däck. Det är viktigt att köra försiktigt och undvika plötsliga rörelser när du använder ett reservdäck.

 

Kom ihåg att dessa rekommendationer kan variera beroende på ditt specifika däck och fordonstillverkarens riktlinjer. Det är alltid bäst att konsultera din fordonsmanual eller kontakta en professionell verkstad för specifika rekommendationer baserat på ditt fordon och dina däck.

 

Sammanfattning

Att få en punktering kan vara frustrerande, men genom att vidta förebyggande åtgärder och veta hur man ska agera om det händer kan du minimera besväret. Om du får en punktering, är det viktigt att agera snabbt och säkert för både din och andras säkerhet. 

 

Är du intresserad av din bils värde inför försäljning? Prova att sälja din bil via Cardrop. Få bud på din bil, snabbt och kostnadsfritt.

Vilken bil vill du sälja?

 • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

 • Skicka formuläret – berätta om din bil
 • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
 • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
 • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF