Meny
Så kopplar du startkablar till bilen - en guide - Cardrop Så kopplar du startkablar till bilen - en guide - Cardrop

koppla-startkablar-bil

Så kopplar du startkablar till bilen – en guide

Har du någonsin råkat ut för att din bil inte vill starta? Det kan bero på att batteriet har laddats ur, till exempel om du har glömt att släcka ljuset eller om det är väldigt kallt ute. Då kan du behöva starthjälp från en annan bil med hjälp av startkablar. Men hur gör man egentligen för att koppla startkablar på rätt sätt? Här är en guide som visar dig steg för steg hur du ska göra.

Vad behöver du för att koppla startkablar?

För att koppla startkablar till bilen behöver du följande saker:

Hur kopplar du startkablar till bilen?

Observera, innan du startar:

Koppla startkablar till bil

Såhär gör du:

 1. 1. Parkera den hjälpande bilen så nära den urladdade bilen som möjligt, men se till att de inte nuddar varandra. Stäng av motorn och tändningen på båda bilarna och sätt i handbromsen.
 2.  
 3. 2. Öppna motorhuven på båda bilarna och lokalisera batterierna. I vissa fall sitter inte batteriet under motorhuven men det finns oftast kontaktpunkter som är framdragna till motorhuven i sådana fall (läs bilens instruktionsbok om det är svårt att lokalisera batteriet). Kontrollera att batterierna har samma spänning och att de inte är frusna, spruckna eller läcker syra. Torka av batteripolerna med en trasa eller papper om de är smutsiga eller korroderade.
 4.  
 5. 3. Koppla en röd klämma från startkablarna till pluspolen på det urladdade batteriet. Koppla sedan den andra röda klämman från startkablarna till pluspolen på det laddade batteriet.
 6.  
 7. 4. Koppla den svarta klämman från startkablarna till minuspolen på det laddade batteriet. Koppla sedan den andra svarta klämman från startkablarna till en jordpunkt på den stillastående bilen. Det kan till exempel vara ett metallstycke på motorn eller chassit som inte får vara målat/lackerat eller rostigt. Vanligtvis kan man sätta klämman på en bult omkring motorblocket. OBS. Undvik att koppla den svarta klämman till minuspolen på det urladdade batteriet, eftersom det kan orsaka gnistor eller explosioner.
 8.  
 9. 5. Starta motorn på den hjälpande bilen och låt den gå på tomgång i några minuter så att ström börjar överföras till det urladdade batteriet. Försök sedan att starta motorn på den stillastående bilen. Om den inte startar direkt, vänta några minuter till och försök igen. 
 10.  
 11. 6. Om motorn inte startar brukar det vanligtvis bero på att du kan ha kopplat den svarta klämman på fel ställe i den urladdade bilen, pröva då ett nytt metallstycke (OBS. inte batteriet). Om den hjälpande bilen har ett litet batteri och den urladdade bilen har ett stort batteri (t.ex. SUV med dieselmotor) kan det behövas mer tid eller en annan hjälpande bil.
 12.  
 13. 7. När motorn på den urladdade bilen har startat kan du koppla loss startkablarna i omvänd ordning. Börja med att ta bort den svarta klämman från jordpunkten på den urladdade bilen och sedan den svarta klämman från minuspolen på det laddade batteriet. Ta sedan bort den röda klämman från pluspolen på det laddade batteriet och sist den röda klämman från pluspolen på det urladdade batteriet. OBS. var försiktig så att du inte rör vid några metalliska delar med startkablarna eller låter dem komma i kontakt med varandra.
 14.  
 15. 8. Stäng motorhuven på båda bilarna och tacka personen som hjälpte dig. Kör sedan en längre tur med den tidigare urladdade bilen så att batteriet laddas upp ordentligt genom bilens generator. Om du har möjlighet kan du också ladda batteriet med en batteriladdare när du kommer hem.

Vad ska du tänka på när du kopplar startkablar till bilen?

När du kopplar startkablar till bilen är det viktigt att du följer dessa säkerhetsregler:

 

 • – Använd alltid skyddshandskar och skyddsglasögon för att undvika skador från eventuella gnistor eller syra från batteriet.
 •  
 • – Håll alltid startkablarna isär så att de inte rör vid varandra eller några metalliska delar på bilarna, eftersom det kan orsaka kortslutning, gnistor eller brand.
 •  
 • – Koppla alltid pluspol till pluspol och minuspol till jordpunkt, aldrig tvärtom, eftersom det kan skada batterierna eller bilarnas elektronik.
 •  
 • – Koppla aldrig startkablar till ett fruset, sprucket eller läckande batteri, eftersom det kan explodera eller skada dig och bilen.
 •  
 • – Starta aldrig en bil med startkablar om du inte vet vad du gör, utan ta hjälp av någon som har erfarenhet eller ring en bärgare.
 •  
 • – Ta av dig metalliska smycken och klädesplagg för att undvika olyckor.

Vi sammanfattar: Koppla startkablar

Att koppla startkablar till bilen är ett enkelt sätt att få igång en bil som har ett urladdat batteri. Det enda du behöver är en annan bil med ett fulladdat batteri, ett par startkablar, skyddshandskar och skyddsglasögon. Följ guiden ovan för att koppla startkablar på rätt sätt och tänk på säkerheten. 

Vilken bil vill du sälja?

 • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

 • Skicka formuläret – berätta om din bil
 • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
 • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
 • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF