Meny
Köpa bil utan kontantinsats - så funkar det | Cardrop Köpa bil utan kontantinsats - så funkar det | Cardrop

Parkerade bilar på gata i Stockholm

Köpa bil utan kontantinsats – så funkar det

Att köpa bil är en stor investering som ofta kräver en kontantinsats. Men vad gör man om man inte har sparat ihop tillräckligt med pengar? Finns det några alternativ till att betala en del av bilens pris i förskott? Svaret är ja – det finns flera sätt att köpa bil utan kontantinsats. I den här artikeln ska vi gå igenom några av dem och vad du bör tänka på innan du bestämmer dig.

 

Läs också: Kontantinsats bil: Allt du behöver veta

Låna hela beloppet (blanco)

Ett sätt att köpa bil utan kontantinsats är att låna hela beloppet från en bank eller ett finansbolag. Detta kan vara ett bra alternativ om du har en god ekonomi och en stabil inkomst. Du slipper då att spara ihop till en kontantinsats och kan köpa bilen direkt.

 

Nackdelen är att du får betala ränta på hela lånet, vilket gör att den totala kostnaden för bilen blir högre. Vid ett blanco-lån beräknas räntan utifrån bankens bedömning av din betalningsförmåga. Lånet görs utan säkerhet i bilen och därför brukar räntan bli lite högre än ett traditionell billån med bilen som säkerhet.

Fördelar med att låna hela beloppet

Du kan köpa bilen direkt utan att vänta på att spara ihop till en kontantinsats.

Du kan välja vilken bil du vill ha utan att begränsas av din budget.

Du kan sälja eller byta bilen när du vill, utan att vara bunden till ett avtal.

Nackdelar med att låna hela beloppet

Du får betala ränta på hela lånet, vilket gör att den totala kostnaden för bilen blir högre. När man tar ett lån som inte är kopplat till bilen brukar räntan dessutom bli högre.

Du får ett större lån som kan påverka din kreditvärdighet och din möjlighet att låna till andra saker i framtiden.

Leasa bilen

Ett annat sätt att köpa bil utan kontantinsats är att leasa bilen. Det innebär att du hyr bilen av ett leasingbolag under en bestämd period, oftast mellan två och fyra år. Du betalar då en fast månadsavgift som täcker både hyran och servicekostnaderna. Fördelen med leasing är att du slipper tänka på värdeminskning, försäkring och reparationer. Du får också köra en nyare och mer miljövänlig bil.

 

Nackdelen är att du inte äger bilen och inte kan sälja den eller byta den när du vill. Du måste också följa de villkor som leasingbolaget sätter upp, till exempel hur många mil du får köra per år och hur du ska sköta om bilen.

Fördelar med att leasa bilen

Du slipper tänka på värdeminskning, försäkring och reparationer, vilket gör att du får lägre och mer förutsägbara kostnader.

Du får köra en nyare och mer miljövänlig bil, vilket kan ge dig lägre bränsleförbrukning och mindre utsläpp.

Du kan byta till en annan bil när ditt leasingavtal går ut, utan att behöva oroa dig för andrahandsvärdet.

Nackdelar med att leasa bilen

Du äger inte bilen och har ingen rätt till eventuell vinst vid försäljning.

Du är bunden till ett långt kontrakt som kan vara svårt eller dyrt att bryta om dina behov eller din ekonomi förändras.

Du måste följa de villkor som leasingbolaget sätter upp, till exempel hur många mil du får köra per år och hur du ska sköta om bilen. Om du bryter mot villkoren kan du få betala extra avgifter eller böter.

Hyra bilen

Ett tredje sätt att köpa bil utan kontantinsats är att hyra bilen. Det innebär att du använder dig av en tjänst, där du kan hyra en bil när du behöver den, antingen per timme, per dag eller per månad. Du betalar då bara för den tid du använder bilen och slipper fasta kostnader som följer med ett bilköp eller en leasingavtal. Fördelen med hyra är att du får tillgång till en bil när du vill, utan att binda dig till ett långt kontrakt eller ta ett stort lån. Du kan också välja mellan olika typer av bilar beroende på ditt behov och din smak.

 

Nackdelen är att du inte har någon garanti för att det finns en ledig bil när du vill ha den och att du inte kan anpassa eller modifiera bilen efter dina önskemål.

Fördelar med att hyra bilen

Du får tillgång till en bil när du vill, utan att binda dig till ett långt kontrakt eller ta ett stort lån.

Du betalar bara för den tid du använder bilen och slipper alla fasta kostnader som följer med ett bilköp eller en leasingavtal.

Du kan välja mellan olika typer av bilar beroende på ditt behov och din smak, från små stadsbilar till stora familjebilar.

Nackdelar med att hyra bilen

Du har ingen garanti för att det finns en ledig bil när du vill ha den, vilket kan göra det svårt att planera din resa i förväg.

Du kan inte anpassa eller modifiera bilen efter dina önskemål, till exempel byta färg, lägga till extra utrustning eller installera ett barnsäte.

Du måste lämna tillbaka bilen i samma skick som du fick den, annars kan du få betala för eventuella skador eller föroreningar.

Så vad gäller vid köp av bil utan kontantinsats? 

Att köpa bil utan kontantinsats är möjligt, men det kräver att du väljer ett alternativ som passar din situation och din budget. Du kan antingen låna hela beloppet, leasa bilen eller hyra bilen. Varje alternativ har sina för- och nackdelar som du bör väga mot varandra innan du bestämmer dig. Om du vill ha mer flexibilitet och frihet kan det vara smartare att hyra än att köpa eller leasa.

 

Har du en bil du vill sälja? Om ja, kan den hjälpa dig till nästa kontantinsats och bilköp. Via Cardrop kan du sälja din bil smidigt, tryggt och kostnadsfritt.

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF