Meny
Bilresa med barn - så gör du det enklare och roligare Bilresa med barn - så gör du det enklare och roligare

bilresa-barn

Bilresa med barn – 7 konkreta tips!

Att åka på bilsemester med barn kan vara ett härligt äventyr, men också en utmaning. Hur håller man barnen nöjda och glada under långa timmar i bilen? Hur undviker man skrik, bråk och åksjuka? Här kommer några tips och tricks för att göra bilresan med barn både enklare och roligare.

 

Planera i förväg

En bra start på en stressfri resa är att planera i förväg. Packa kvällen innan, installera bilbarnstolar och sittkuddar, kolla olja och däcktryck, och lägg fram allt som ska med.

 

Det är också bra om ni vet vilken väg ni ska åka för att undvika omvägar och tjafs. Berätta för barnen att ni ska resa så att de är förberedda och peppa dem på alla roliga stopp som finns på vägen. Det kan vara bra att ha en karta eller en app där ni kan markera er färdväg och se hur långt ni har kvar. Bland annat har Google Maps en funktion som tillåter dig att göra egna kartor, med ritningar, markeringar, foton och delning. 

Se över temperaturen

Överhettade barn blir lätt bråkiga och skrikiga, något man absolut vill undvika på sin långa bilresa med barn. Klä bebisen/barnet i tunna luftiga bomullskläder under längre bilresor även om det är svalt ute. Det är bättre att lägga en filt ovanpå barnet om det behövs än att hamna i värmespiralen. Stäng solen ute med solskydd eller gardiner. Det kan också vara skönt att ha en fläkt eller ett fönster öppet för att få lite luftcirkulation i bilen.

 

Håll blodsockret uppe

Lågt blodsocker är något som bör undvikas när man reser med barn. Ladda upp med goda och nyttiga snacks som barnen kan tugga på när suget sätter in. Självklart under uppsikt! Glöm inte att i förväg planera in matstoppen. När hungern väl sätter in hos barn och föräldrar är det oftast för sent att börja leta efter matstället som passar alla och som ligger precis i närheten. Hungriga magar och lågt blodsocker är en säker källa till konflikter mellan både vuxna och barn. 

 

För vällingdrickande barn kan man köpa värmare till nappflaskan som kopplas in till bilens 12V uttag så att en lagom värmd flaska välling aldrig är långt borta. För större barn kan en termos med köttbullar och makaroner göra succé. Rätt mat i rätt tid betyder allt.

Gör resan till ett äventyr

Beroende på barnens ålder kan man passa på att göra bilresan till en skattjakt. Skriv ut bilder eller rita symboler på olika saker som ni kan se längs vägen, t.ex. en ko, ett slott, ett flygplan eller ett rött hus. Låt barnen kryssa av när de ser något på listan och belöna dem med ett klistermärke eller något annat kul. Ni kan också spela bilbingo eller andra roliga lekar som gissa-vilket-djur-jag-tänker-på eller sten-sax-påse. Det gör resan mer spännande och rolig för både stora och små.

Ta pauser

Det är viktigt att ta pauser under en lång bilresa med barn, både för egen och andras säkerhet. Välj platser där barnen kan leka och få ur sig energi, t.ex. badplatser, lekplatser eller parker för picknick. Gå in på kommunens hemsida (finns ofta en lista över lekplatser och parker) eller slå in lekplats på GPS:en och pricka in en som ligger på vägen. Det är också bra att sträcka på benen, gå på toaletten och dricka lite vatten. En paus varannan timme är en bra tumregel.

 

Fixa underhållningen

Att sysselsätta barn, oavsett ålder, är nyckeln för en harmonisk bilsemester. De minsta barnen kan leka och plocka med memory-bilder, favoritgosedjuret eller dina nycklar länge. För lite äldre barn kan en målarbok, Ipad eller en ljudbok som hela familjen kan lyssna på vara succé. Förbered bilen genom att fästa nappen eller några leksaker i ett snöre som du knyter fast på bilbarnstolen. Enkelt att fiska upp när barnet tappar eller slänger saker! Ett annat tips är att ha ett bilsätesskydd med fickor som kan fyllas med smågrejer. Det kan vara kul att ha några överraskningar i fickorna som barnen får ta fram vid vissa tillfällen, t.ex. när ni passerar en bro eller en rondell.

 

Förebygg åksjuka

Om ditt barn är känsligt för åksjuka finns det några saker du kan göra för att förebygga det. Ett bra tips brukar vara att inte titta ner på en skärm eller liknande. Barnet bör även vara hyfsat utvilad och inte alltför hungrig. Ett hungrigt barn har mycket lättare att bli påverkad av bilresan. Skaffa åksjukepåsar, första hjälpen-kudde, åksjuketabletter (t.ex. Postafen), hushållspapper och våtservetter. Ha dem lättillgängliga i bilen om olyckan skulle vara framme. Det kan också hjälpa att låta barnet titta ut genom fönstret och fokusera på något långt borta, t.ex. ett träd eller ett hus. Att titta framåt och sitta i passagerarsätet fram är ofta bäst, om det är möjligt för det mest åksjuka barnet. (OBS. Glöm inte att koppla ur airbags på passagerarsidan!)

 

Ha en härlig bilresa och kör försiktigt!

Vi hoppas att du har fått några bra tips för att göra din bilresa med barn både enklare och roligare. Kom ihåg att njuta av resan och inte bara målet. Bilsemestern kan vara ett fantastiskt sätt att upptäcka nya platser och skapa minnen för livet tillsammans med dina barn.

Vilken bil vill du sälja?

  • Kostnadsfritt & förbinder dig inte till något.

Slipp allt strul och förhandling. Vi hittar rätt köpare för din bil.

  • Skicka formuläret – berätta om din bil
  • Såld och klar – lämna in bilen och få betalt!
  • Budgivning – ta emot högsta budet från Nordens handlare
  • Hela landet – vi har 39 leveransplatser

Självklart är vi med i MRF

Din trygghet är central för oss. Vi har tagit fram ett flertal lösningar som ökar din trygghet och säkerhet under resans gång. Självklart är vi med i Motorbranschens Riksförbund.

 

Pengarna på kontot innan du lämnar ifrån dig registreringsbevisen.

 

Alla bilar kontrolleras av opartiska och certifierade besiktningsmän.

Cardrop tryggt medlem i MRF